El govern espanyol ha pres la decisió d'impugnar les propostes de resolució aprovades aquest dijous al Parlament de Catalunya sobre la Guàrdia Civil, l'amnistia i la desobediència en el marc del debat de política general.

En roda de premsa després del Consell de Ministres, la ministra portaveu, Isabel Celaá, ha afirmat que suposen un "atac a la convivència entre catalans" i ha avisat que el seu govern "no està disposat a consentir cap atac a l'Estat ni a la Constitució".

El govern espanyol ha rebutjat les afirmacions del president de la Generalitat, Quim Torra, que ha acusat l'Estat de voler criminalitzar els independentistes i ha elogiat l'operació "discreta" de la Guàrdia Civil. Celaá també ha volgut recordar que la Constitució és, si és necessari, l'eina per defensar el sistema davant dels que el volen vulnerar.

La portaveu de l'Executiu ha deixat clar que el govern espanyol no desistirà en la seva proposta de "diàleg" per solucionar un problema que, ha dit, "concerneix tothom i pot empassar-se una generació d'espanyols i catalans en un bucle de constant divisió".

"No s'ha vulnerat la llei ni perjudicat l'interès general"

Tanmateix, creu que ara no es donen les "circumstàncies" per aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya perquè no s'han vulnerat lleis i no s'ha perjudicat "greument l'interès general", ja que el que es va aprovar ahir al Parlament de Catalunya no eren lleis, sinó "proposicions no de llei", "resolucions que no són a la llei". "No són les lleis de desconnexió aprovades a la Cambra catalana de setembre de 2017", segons ha precisat Celaá.