El secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonés (ERC), actualment el principal càrrec d'aquest departament després de la liquidació de l'autogovern català per part del Govern espanyol i un dels principals líders d'ERC sobre el terreny amb Oriol Junqueras a la presó i Marta Rovira a l'exili, advoca pel diàleg amb el Govern espanyol .

Així ho assegura en una entrevista a La Vanguardia, on considera que "cal asseure's a una taula", perquè l'independentisme està disposat, "sent ferms en les nostres conviccions", a dialogar, una cosa en què ja van insistir "tant Puigdemont com Junqueras durant la passada legislatura".

Per això, el secretari d'Economia recorda que sempre s'ha dit que "es podia parlar de tot, sense apriorismes i sense condicions prèvies", per afegir que "l'Estat ha de veure que no pot ser permanentment amenaçant amb actuacions penals contra la voluntat democràtica de més de dos milions de catalans".

En aquest sentit, Aragonès apunta que l'objectiu del diàleg ha de ser "com respectem la voluntat democràtica dels catalans i com fem respectar els drets i les llibertats civils i polítiques que en aquests moments estan en perill", una cosa que incumbeix no només als independentistes, perquè "estem en una regressió que no és pròpia d'una democràcia liberal".

Amb tot, Aragonès assenyala que el front pels drets i les llibertats afavorit pel president del Parlament, Roger Torrent pot "ajudar a provocar aquesta negociació amb l'Estat", això sí, sense renunciar al referèndum i la independència. En tot cas, "si el Govern espanyol té una proposta alternativa per a Catalunya, que la posi sobre la taula," perquè si Rajoy "pensa que això es resoldrà amb les actuacions del jutge Llarena, està totalment equivocat".

"Entenem que tenim visions diametralment oposades, però hem de ser capaços de parlar", ha afegit, per a assegurar que "si en altres moments de la història enemics molt més acèrrims s'han pogut asseure a una taula, nosaltres també hauríem de fer-ho".