Carmen Lamela ha tancat la investigació contra la cúpula dels Mossos d'Esquadra pel referèndum.

El cas que va començar amb la querella de sedició pels fets del 20 de setembre i que va servir per enviar a la presó Jordi Sànchez i Jordi Cuixart el 16 d'octubre passat, està a punt d'anar a judici amb tots els responsables de la policia catalana. Els tècnics i els polítics. El major Josep Lluís Trapero serà el primer a anar a judici juntament amb la intendent Teresa Laplana, responsable del dispositiu de l'1-O, i el secretari general d'Interior, César Puig, i el director general de la policia, Pere Soler. 

El cas ha durat 7 mesos i ja inclou tant les acusacions pels fets del 20 de setembre com de l'1 d'octubre. La suposada inacció dels Mossos que la justícia de Madrid imputa serà el primer que anirà a judici de tot el paquet de causes judicials al voltant del referèndum. Lamela ha tancat la instrucció aquesta setmana sense ni tan sols esperar que es resolguessin els recursos contra el processament i desestimant algunes proves que havien demanat les defenses.

Per què tanta pressa?

El 155, un impediment

Fonts judicials i molt properes als investigats apunten que estaven tots preparats psicològicament perquè la jutgessa tanqués la causa en qualsevol moment. Tot i això, la decisió de Lamela provoca diferents opinions entre els afectats.

D'una banda, la inconveniència de seguir amb el cas obert davant la formació de Govern. Això faria que les defenses tinguéssim un accés menys complicat a les proves. Segons fonts relacionades amb el cas, hi ha molta documentació a la direcció general de la policia que podria provar que els Mossos van fer el possible per aturar el referèndum i complir les ordres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Però per demanar aquesta documentació cal filar prim i ara mateix els acusats no tenen cap col·laborador intern que els pugui donar les referències dels documents ni els correus que els exculparien.

Entre aquestes proves hi hauria la relació de tot el dispositiu extraordinari que hi va haver l'1 d'octubre, entre el que figuren les dietes de tots els mossos, les hores extres i la quantitat de cotxes que es van haver de llogar per cobrir tot el territori. Aquests documents acrediten "la voluntat política d'obeir" i això no està en la causa perquè ni tan sols s'ha pogut demanar.

La direcció General de la Policia, sota el 155, no cedeix ni tan sols el llibre d'escortes que mostraria els moviments de la cúpula d'Interior els dies previs i l'1 d'octubre per gestionar el dispositiu del referèndum. Tampoc s'han pogut demanar els correus, perquè cal fer una selecció prèvia i sense el control de la Conselleria d'Interior és impossible. 

Per tot això un dels motius que acrediten la pressa de Lamela, segons algunes fonts és el temor de la formació del Govern i que Interior torni a mans de la Generalitat de Catalunya.

L'altra opinió formada entre els afectats pel cas és que la causa al Tribunal Suprem s'està complicant tant per les euroordres que es necessita marcar perfil i per això es tanca la instrucció i s'agilita el judici. 

Però no totes les parts pensen el mateix. L'advocada de Trapero creu que Lamela no està condicionada per l'actuació del futur Govern de Catalunya ni el Tribunal Suprem, sinó que simplement va a la seva. "Ella és molt ràpida", diu Olga Tubau. El que sí que creu l'advocada és que Carmen Lamela tenia ganes de treure's de sobre aquest cas i destaca que la instrucció està pràcticament encallada des del mes de febrer. "El que tenia a l'abril ho tenia al febrer", diu.

I és que Lamela ha refusat moltes de les proves que han demanat les defenses. Entre elles, l'anàlisi dels documents que anaven a destruir a la incineradora de Sant Adrià els Mossos d'Esquadra i que va interceptar la policia espanyola. La jutgessa al·lega que aquestes proves no calen per a la instrucció i que ja es demanaran per al judici.

El que sí que ha acceptat Lamela són els interrogatoris a diversos mossos d'esquadra que va fer la policia espanyola a Catalunya per evitar que anessin fins a l'Audiència Nacional i que s'han aportat a la instrucció.

El calendari

A partir d'ara s'obre el tram final per anar a judici.

Cal fer un tràmit d'instrucció que passa perquè totes les parts comuniquin si estan d'acord o no amb la interlocutòria de conclusió.

Després comencen els preparatius per al judici amb els escrits de totes les parts. La fiscalia i resta d'acusacions han de presentar els seus escrits de conclusions amb la petició de les penes segons els delictes. I les defenses faran els seus escrits demanant l'absolució.

Després es fixarà la data del judici oral que farà la Sala Penal de l'Audiència Nacional. És probable que sigui a la tardor i també és probable que no sigui curt per la gran quantitat de testimonis que es poden arribar a citar, ja que hi ha molts agents policials inclosos dins la causa.