"Per què la regió més rica d'Espanya vol la independència?". Això és el que es pregunta el National Geographic en un article on detalla que Catalunya té "una identitat lingüística i cultural pròpia" i ressalta que és una "destinació turística popular i un nucli econòmic. Però la seva recent lluita per una nació independent reflecteix la seva història a Espanya".

L'article que recull breument la història de Catalunya des de la prehistòria, ressalta que "després de la crisi de deutes del 2008 i una sentència judicial del 2010 que limitava la capacitat de la regió per convertir-se en nació, l'any 2014, el 80% dels catalans van votar sí en un referèndum d'independència informal". I assenyala que "tres anys després (2017) el 90% dels participants van votar que sí en un de formal". Tot i això, subratlla que "Espanya va insistir que el referèndum no s'havia produït i després d'una violenta repressió policial, el Tribunal Suprem espanyol ho va dictaminar il·legal".

national geographic

"Desafiant, el parlament regional de Catalunya va declarar la independència a l'octubre de 2017; A continuació, Espanya va suspendre l'autonomia política de Catalunya i va acomiadar tot el gabinet català", detalla la publicació.

Així, també explica que aquest mes d'octubre el Tribunal Suprem va donar a conèixer la sentència del judici al procés on es va condemnar als nou líders independentistes a "llargues penes de presó". D'aquesta manera, també es recullen les manifestacions pacífiques que hi ha hagut en tot el territori.