El líder amerindi Brett Chapman, defensor dels drets civils dels indis americans i net del cap Àguila Blanca, ha donat suport al president a l'exili, Carles Puigdemont, per la defensa dels drets dels pobles que ha expressat en un article a The New York Times

"Aquest és un gran article del president de Catalunya a l'exili, Carles Puigdemont. Té tota la raó del que diu sobre les fronteres. La gent ha d'estar al capdavant de la redefinició de les fronteres mundials", ha indicat.

Carles Puigdemont va publicar ahir un article a The New York Times en què compara els "trets autoritaris" d'Espanya amb Turquia i la Xina. Recorda que el govern turc “ha justificat la destitució dels càrrecs electes kurds dient que simplement seguia l’exemple d’Espanya”, mentre que la Xina “ha defensat que la violència policial a Catalunya legitima la seva repressió contra manifestants a Hong Kong”.

“Aquest model antidemocràtic de lluita contra les disputes frontereres o els moviments independentistes estableix un precedent que agreujarà els problemes territorials arreu del món, validant la violència institucional contra les minories”, adverteix. L’article de Puigdemont apareix en una secció especial de The New York Times, sota l’epígraf Turning Points, que aborda moments crítics del 2019 i el que poden suposar per al proper any.

En el text, Puigdemont recorda el referèndum de l’1-O a Catalunya, les càrregues policials contra els votants i el posterior empresonament dels líders independentistes, finalment condemnats a penes d’entre 9 i 13 anys. Assegura que sabia de la importància de la unitat de l’Estat per als polítics espanyols, però admet que mai va pensar “que situarien la unitat per sobre de la democràcia o els drets humans, sobretot ara que Espanya es troba a la UE”.

En el text, el polític català compara Catalunya amb Dinamarca per demostrar que un país petit es pot governar eficaçment i subratlla que els estats petits tenen més raons que els grans per ser pacífics i oberts. Puigdemont evoca els referèndums convocats al Canadà i a Escòcia com a exemple de la manera com s’han de resoldre els conflictes. “Els ciutadans haurien d’estar al capdavant per redefinir les fronteres del nostre món”, reclama.

El president conclou que si poden escollir el seu propi futur, “els estats que obtinguin la independència per mitjans no violents i democràtics obriran el camí perquè la democràcia liberal prosperi al món”.

 (A la fotografia l'obra que Salvador Dalí va fer inspirada en Àguila Blanca, avi de Brett Cahpman)

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat