La cap de Govern de Hong Kong, Carrie Lam, ha anunciat que posposarà durant un any les eleccions legislatives de la ciutat, previstes inicialment per al proper 6 de setembre. Lam argumenta que la decisió és pel "risc sanitari extrem" que suposa l'onada de contagis de la Covid-19, però l'oposició prodemocràtica denuncia que aquest ajornament es deu a motius polítics per evitar que tinguin majoria.

"La decisió només té a veure amb garantir la salut pública i té com a objectiu que els comicis se celebrin de forma justa i oberta. No hi ha cap causa política ", va remarcar la cap del Govern contestant a les crítiques. És el primer cop en què les eleccions a aquest Consell Legislatiu es retarden des dels primers comicis en 1985, i la decisió compta amb el "suport total" del Govern de Pequín. Ara, serà l'assemblea central de la Xina la que decidirà sobre com gestionar el buit al parlament de Hong Kong.

L'empara una llei colonial

Per posposar les eleccions fins el 5 de setembre de 2021, Lam s'ha servit d'una llei de poders d'emergència promulgada fa gairebé un segle, sota la dominació colonial britànica. La normativa interna de Parlament només permet que el cap de Govern ajorni els comicis per un màxim de dues setmanes.

carrie lam hong kong - efe

La cap del Govern de Hong Kong, Carrie Lam. / Efe

Es tracta de la segona ocasió en què la controvertida cap de l'Executiu fa servir aquests poders després fer-ho a l'octubre de l'any passat, quan va prohibir les mascaretes que utilitzaven els manifestants prodemocràtics per evitar ser identificats i patir repressió policial.

Més repressió

Lam va anunciar l'ajornament tan sols un dia després que la Comissió Electoral, amb el suport del seu Govern, vetés a una dotzena de candidats prodemócratas per considerar que no havien protegit la constitució de Hong Kong i que no havien jurat lleialtat ni a Hong Kong ni a Pequín. Entre ells figuren personalitats destacades del moviment prodemocràtic, com el cap de el Partit Cívic, Alvin Yeung, o Joshua Wong, líder de la coneguda "Revolució dels Paraigües".

Tant el moviment prodemocràtic com alguns dels seus comentaristes polítics afins creuen que la decisió no té tant a veure amb la pandèmia com amb la intenció de Govern i de les autoritats de Pequín d'evitar que l'oposició es faci amb la majoria d'escons al Consell Legislatiu. Tant Lam com el seu Govern estan en hores baixes segons les enquestes d'opinió, i es preveia una victòria dels candidats opositors després d'arrasar en les eleccions de districte el novembre passat.

manifestacio prodemocracia hong kong - Efe

Una de les manifestacions prodemocràcia a Hong Kong. / Efe

Pel que fa a la situació de la pandèmia, és cert que els contagis han crescut. En les últimes tres setmanes, s'han registrat més del 70% del total de 3.272 casos confirmats en la tercera onada de contagis que viu la ciutat, tot i que el balanç de defuncions encara segueix sent relativament baix, amb 27 morts.