Milers d'habitants de Hong Kong van prendre aquest dimecres els carrers de l'urbs financera en una marxa  de Cap d'Any que es va marcar com a objectiu demanar els ciutadans de l'excolònia britànica que continuïn protestant durant el 2020. Els organitzadors van desconvocar la marxa abans de la seva finalització, a petició de les autoritats, perquè alguns grups de manifestants van assaltar una seu bancària, el que va dur a enfrontaments amb la policia.

Durant la marxa, organitzada pel Front Civil de Drets Humans, grup que en altres ocasions ha aconseguit mobilitzar més d'un milió de persones, els manifestants van cantar eslògans i van reiterar les cinc demandes del moviment prodemocràtic.

Aquestes inclouen la retirada del projecte de llei (ja aconseguida), una investigació independent sobre la brutalitat policial a l'hora de reprimir les protestes, l'amnistia als més de 6.000 detinguts fins ara, la retirada de la qualificació de "revolta" a la manifestació del 12 de juny, i el sufragi universal per elegir el cap de l'Executiu local i els diputats.

Durant la marxa, que va arrencar passades les 14.00 hora local (06.00 GMT) al Parc de la Victòria, els manifestants van cantar eslògans com "no us oblideu, caminem espatlla amb espatlla. Cinc demandes, ni una menys!".

A l'inici de la protesta, que havia estat autoritzada per la policia, un manifestant assegurava el rotatiu South China Morning Post que les protestes continuaran aquest any.

"Crec que continuaran perquè la cap de l'Executiu, Carrie Lam, no està oferint solucions. En el seu discurs d'Any Nou no va mostrar penediment algun pel que va fer l'any passat", va dir.

De fet, l'excolònia britànica va arrencar el 2020 amb celebracions més apagades de l'habitual que es van veure eclipsades per diverses protestes al llarg de la nit de dimarts a dimecres i per enfrontaments als carrers entre manifestants i agents policials.

Encara que els enfrontaments no van ser tan intensos com en altres ocasions, el districte comercial de Mong Kok va veure com els manifestants més radicals bloquejaven carreteres, provocaven incendis i interrompien el trànsit.

En resposta, la Policia va llançar gas lacrimogen i pilotes de goma per dispersar els manifestants.

Les protestes van arribar de manera massiva als carrers hongkonguesos el passat 9 de juny arran d'un controvertit projecte de llei d'extradició, ja retirat pel Govern, però han canviat fins a convertir-se en un moviment que busca una millora dels mecanismes democràtics de Hong Kong i una oposició a l'autoritarisme de Pequín.

Tanmateix, alguns manifestants han optat per tàctiques més radicals que la protesta pacífica i els enfrontaments violents amb la Policia han estat habituals.

Els mesos de protestes han col·locat a l'economia de Hong Kong en recessió per primera vegada en una dècada, després de contreure's un 2,9 % en el tercer trimestre, afectada per les caigudes de les importacions i les exportacions, de les vendes al detall i per les decreixents xifres del turisme.