La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, va llançar ahir un missatge de tranquil·litat als pensionistes i ha garantit que el govern espanyol utilitzarà tots els mecanismes que té al seu abast per pagar les pensions "puntualment cada mes".

Durant una visita a l'Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona, Báñez ha explicat que la Seguretat Social té avui un "dèficit temporal" a causa de la pèrdua de més de 3,5 milions de llocs de treball durant la crisi, però que aquesta situació es corregirà gràcies al creixement econòmic i la creació de llocs de treball.

Ha assenyalat, en aquest sentit, que nou de cada deu euros que es destinen a pensions a Espanya es paguen via les cotitzacions a la Seguretat Social, però que l'Estat té també la possibilitat de recórrer a altres instruments per fer efectiu el pagament als pensionistes.

Fons de reserva

"És l'ocupació i l'Estat amb tots els seus mecanismes els que seguiran pagant les pensions amb tranquil·litat al país en els pròxims mesos", ha afirmat la ministra en declaracions a la premsa, acompanyada del president del PP de Catalunya i candidat a la presidència de la Generalitat, Xavier García Albiol.

Entre els instruments que el govern espanyol té al seu abast, ha indicat Báñez, figuren les cotitzacions socials, el fons de reserva i el pressupost de l'Estat, "que per això està", així com la possibilitat de recórrer a un préstec, com s'ha fet aquest any "per pagar les pensions en la seva totalitat".

Ha remarcat, sobre això, que "no és rar" recórrer a crèdits per abonar les pensions, com ja es va fer en els anys 90, "quan no hi havia fons de reserva i "es pagaven les pensions amb préstecs quan hi havia dèficit natural".

Sistema deficitari a Catalunya

Báñez ha recalcat també que la garantia que els 1,5 milions de pensionistes de Catalunya cobrin les seves pensions puntualment en els pròxims mesos és la caixa única de la Seguretat Social.

"Aquí a Catalunya és on més deficitari és el sistema de pensions, amb 4.700 milions d'euros a l'any", ha dit Báñez, que ha destacat que "la garantia de veritat" que els pensionistes catalans segueixin cobrant les seves pensions és que formin part d'aquesta caixa única.

La titular d'Ocupació també ha dit que confia en la responsabilitat de tots els grups parlamentaris perquè "tinguem aviat el Pacte de Toledo" amb les mesures per fer sostenible el sistema espanyol de pensions.