La Coordinadora Estatal en Defensa del Sistema de Pensions, la Plataforma de la Gent Gran de Catalunya i la Marea Pensionista han convocat una manifestació a Barcelona per aquest dissabte 17 de març. La mobilització se sumarà a les altres marxes convocades a les principals ciutats de l'Estat Espanyol.

Aquesta convocatòria s'emmarca en la jornada de protestes contra la 'pujada insuficient' del 0'25% i té l'objectiu de reclamar que es garanteixi el sistema públic de pensions. A Barcelona, la marxa s'iniciarà a partir de les onze del matí a Plaça Urquinaona i pujarà per Roger de Llúria fins a arribar al carrer Mallorca.

D'altra banda, també s'han convocat manifestacions a altres ciutats catalanes, com ara a Tarragona, Lleida, Girona, Tortosa, Reus o Granollers.

 

El sistema actual de pensions

Segons les últimes dades publicades per la Seguretat Social respecte les nòmines de febrer, a Espanya hi ha 8,7 milions de pensionistes , amb un import mitjà de 932,3 euros mensuals. D'elles, la majoria són de jubilació (5,9 milions), seguides per les de viduïtat (1,5 milions), les d'incapacitat permanent (948.393), orfenesa (338.644) i a favor de familiars (41.093).

La quarta part d'aquestes pensions es tracta de pensions considerades mínimes, que oscil·len entre els 560 i els 800 euros, depenent de les condicions del jubilat. Pel que fa a la distribució geogràfica, la mitjana catalana és de 968,5 euros mensuals, una xifra que se situa al centre de la taula respecte a les altres comunitats autònomes. El País Basc és la comunitat amb la mitjana més alta, de 1157,7€ i Extremadura s'emporta la dada més baixa, amb una mitjana de 774,4€.

Des del 2014, tal com va aprovar l'executiu de Mariano Rajoy, les pensions pugen cada any conforme a la llei reguladora del factor de sostenibilitat i de l'índex de revaloració del sistema de pensions (IRP), que va desvincular l'alça de l'evolució de la inflació i que va establir un mínim del 0,25%. Però el dèficit del Sistema de la Seguretat Social va tancar l'any 2017 en 18.800 milions d'euros, el que significa que el desfasament entre ingressos i despeses va augmentar malgrat les mesures del govern espanyol.

 

El sistema de pensions a debat

El debat sobre el futur de les pensions del sistema públic d'aquest dimecres al Congrés havia aixecat una gran expectació, però el govern espanyol es va mantenir ferm en la defensa de les seves reformes. Tot i que va reconèixer que les pensions "no han pujat tot el que li agradaria", Mariano Rajoy es va reafirmar en la reforma que va aprovar l'any 2013.

Tot i el dèficit del sistema i el buidatge del Fons de Reserva de la Seguretat Social, Rajoy va voler tranquil·litzar als pensionistes i va enviar un missatge de calma. "Les pensions són irrenunciables. No hi ha motiu per preocupar-se", va afirmar el president.

Per altra banda, l'oposició tampoc va presentar propostes coherents per resoldre el problema i es va centrar a realitzar una crítica ideològica. Per aquest motiu, la Coordinadora Estatal en Defensa del Sistema de Pensions ha tornat a convocar protestes per aquest dissabte i fa una crida a "tota la població", independentment de l'edat, a manifestar-se per "plantar cara al govern de Rajoy".