El president del govern espanyol Mariano Rajoy ha anunciat durant el ple monogràfic sobre pensions d'aquest dimecres al Congrés que estava disposat a oferir millores en el sistema de pensions, si la cambra li aprovava els pressupostos generals de 2018. Rajoy ha exposat que el projecte dels PGE —que segons fonts de l'executiu central, es presentarà a finals de mes— plantejaria concentrar les ajudes fiscals en l'IRPF per a pensionistes i famílies, així com una millora de les pensions mínimes i de viudetat.

"Jo els ofereixo treballar des d'aquest moment per assolir un acord al llarg de la tramitació dels pressupostos de 2018, perquè és en el marc d'aquest debat on hem de valorar quines decisions hem de prendre sobre ingressos tributaris i despesa social", ha dit Rajoy. La jugada apareix en un moment en què la negociació dels comptes està aturada, perquè el Partit Popular es nega a fer fora la senadora investigada Pilar Barreiro —com exigeix Cs— o el PNB no s'obre al pacte —almenys públicament— mentre el 155 continuï en vigor a Catalunya. 

La qüestió és que el president espanyol no ha fet "cops d'efecte", com avançava aquest diari.

En primer lloc, ha defensat en tot moment la política del seu govern —basada a millorar la competitivitat i la consolidació fiscal, a costa de devaluació interna per reduir el dèficit— i les reformes laborals dutes a terme entre 2011 i 2013. Per això, ha dit que no rectificaria, a fi de "seguir creant ocupació: més i millor ocupació" per sostenir el sistema de pensions. En segon terme, ha exigit a l'oposició "un mínim consens a l'hora de posar en marxa les reformes imprescindibles". Per aquest motiu els ha citat per a la comissió del Pacte de Toledo, que necessitaria, al seu parer, "un nou impuls, no una rectificació", ha reblat.

El fet és que Rajoy no ha estalviat crítiques, quan ha repetit en diverses ocasions que el seu govern no congelaria les pensions —com sí que va fer el PSOE a principis de la crisi econòmica. "Les pensions no es congelaran, pujaran sempre mentre jo sigui president del govern. Hauríem volgut apujar-les més, però no ha estat possible", ha insistit. També hi ha hagut retrets sobre la "demagògia" a l'esquerra espanyola, quan els ha instat a "no pensar en el moment immediat, sinó en la sostenibilitat a llarg termini", i ha advocat per un pacte entre generacions "presents i futures".

Tanmateix, el cap de l'executiu central ha deixat la porta mig oberta a l'equiparació de les pensions amb l'IPC, cosa que ha qualificat de "raonable", com demanaven certs grups de la Cambra —entre ells, PSOE, Podemos, PDeCAT i ERC. 

El president espanyol també ha tingut paraules per a les protestes al carrer de les setmanes anteriors, quan ha dit que no hi havia motius per al "desassossec", perquè les pensions és una "política d'Estat", el govern central estava compromès amb el Pacte de Toledo i es buscaria una resposta que sigui "sostenible", amb "equitat" i "eficiència". Això sí, ha fet un intent pedagògic d'il·lustrar que el 40% de la despesa pública era dedicada a pensions, per davant de Sanitat, i que cada any entraven al sistema nous jubilats per valor de 3.800 milions d'euros. 

Rèpliques a l'oposició

Ja en el torn de rèplica, Rajoy ha criticat que el PSOE no estava legitimat per "donar lliçons", ja que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va "congelar" les pensions. També s'ha defensat per haver usat el fons de reserva. "Si no es fa servir quan hi ha la crisi més gran que ha viscut aquest país, quan s'hauria d'usar?" ha denunciat. "Algú els devia dir a Europa que calia sortir de la dinàmica perversa d'augmentar la despesa" s'ha vantat. "Quan vam arribar al govern es destruïen tres llocs de treballs per cada nou pensionista" ha recordat.

En resposta a les acusacions del portaveu d'Unidos Podemos, Pablo Iglesias, sobre "trencar la pau social", Rajoy ha dit que "mai històricament" el salari mínim hauria pujat tant a Espanya com amb el govern del Partit Popular -un 7%, el darrer cop. Inclús, ha denunciat que es fessin propostes "molt boniques", però que el sistema no les aguantaria a llarg termini.

A Albert Rivera, de Ciudadanos, li ha repetit que s'obriria a la reforma de l'IRPF dels pensionistes amb rendes més baixes -proposta que la formació taronja reivindica com a pròpia.

De la mateixa manera, Rajoy ha carregat durament contra el PDeCAT i li ha demanat ser "just", després de recordar-li que va votar a favor de la reforma laboral del PSOE -pactada amb patronal i sindicats. Igualment, ha rebutjat la "indexació" de les pensions, "que ja no es fa", ha dit. Aquesta mesura és similar a l'equiparació amb l'IPC però es diferencia per la seva flexibilitat amb els cicles econòmics.