El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha anunciat aquest dilluns al migdia que no serà el candidat de la seva formació per a les eleccions basques, previstes per al primer semestre de 2024. D'aquesta manera, el líder històric de l’esquerra abertzale fa un pas al costat i obre la porta al relleu generacional, en un moment dolç per a Bildu en què aspiren a competir cos a cos amb l’hegemonia històrica del PNB. “Quan s’està bé és quan es prenen determinades decisions”, ha reflexionat Otegi, que no ha volgut desvelar qui el substituirà com a cap de files i s'ha limitat a afirmar que “al llarg del mes de desembre ho direm”. Això sí, es proposarà per mantenir el càrrec com a líder orgànic del partit.

 

El context és especialment positiu per a EH Bildu. En les passades eleccions municipals del 28 de maig, les candidatures abertzales van ser les més votades a Euskadi per davant de les del PNB i, en les generals de juliol, la llista de Bildu va fer el sorpasso als jeltzales, obtenint un diputat més que els d’Aitor Esteban. Per això, Otegi ha dit que la seva decisió vol donar continuïtat al “creixement sostingut” de la seva formació, a la vegada que respon a un “canvi de cicle polític”: “Aquest bloc històric i popular, a poc a poc, com el xirimiri, s’està impregnant en el conjunt de la base social i popular del nostre país. Estem ben situats en termes electorals, de defensa de valors i principis, i com a alternativa política”.

Aquest és el punt de partida d’Arnaldo Otegi per a la seva renúncia, que ha justificat pel fet de deixar pas a les noves generacions que s’han incorporat a la direcció del principal partit de l’esquerra independentista basca. “Hi ha gent nova que vol fer les coses d’una altra manera i representen els valors emergents de la societat basca i, per això, donem continuïtat al projecte en termes històrics”. Ara bé, Otegi ha deslligat la seva decisió de l'afany per desbancar el PNB com a principal força al País Basc. “Hem d’encertar en l’elecció [del candidat o candidata], i no perquè tinguem especial obsessió per guanyar determinat partit, sinó perquè el país necessita un altre model de governança. Necessita obrir les finestres i que entri aire fresc”, ha argumentat Otegi.

El tauler basc es mou

Les fitxes del tauler basc s’han mogut en els darrers dies davant l’obertura d’un cicle polític a partir del 2024 i havent superat la investidura de Pedro Sánchez. En l’altra formació nacionalista, el PNB ha apartat Íñigo Urkullu com a candidat a la reelecció de la lehendakaritza i, com a substitut, hi ha posat una figura poc coneguda com Imanol Pradales. És un cop de timó important per als jeltzales, que en les darreres convocatòries electorals han perdut pistonada en benefici d’EH Bildu.