El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va recordar ahir que l'exministre de Defensa i exdiputat del PP Federico Trillo va defensar el 1994 que el delicte de rebel·lió només el podien cometre militars o civils armats que seguissin ordres de militars, dos supòsits que no s'han donat a Catalunya.

Aquest recordatori que ha portat a col·lació en el Ple del Congrés per informar de l'última cimera europea i la venda d'armes a l'Aràbia Saudita ha servit a Sánchez per argumentar que l'actual president del PP, Pablo Casado, endavant "per la dreta" a un polític com el senyor Trillo.

I també li ha permès coincidir amb la reflexió que el portaveu del PNB, Aitor Esteban, li ha fet al PP en relació amb els fets esdevinguts a Catalunya l'any passat. "Ha estat molt encertat", li ha dit a Esteban, a la formació del qual el Govern intenta atreure a l'acord de Pressupostos.

De fet, el posicionament de Sánchez segueix la línia apuntada ahir segons la qual el Govern espanyol podria estar estudiant mantenir per als processats per l'1-O l'acusació pel delicte de sedició però no pel de rebel·lió.

El PNB nega cop d'Estat

Minuts abans, Esteban havia negat que pugui parlar-se si més no d'un intent de cop d'Estat a Catalunya quan aquest tipus de sublevació requereix l'ús de la "força" i el procés català, ha remarcat, ha estat "pacífic malgrat que alguns haguessin volgut una altra cosa". És una "frivolitat", ha advertit Esteban, parlar de "rebel·lió" o "sedició" per part dels dirigents del 'procés' i per això Espanya està tenint problemes sobre això en els tribunals dels països on s'han escapat alguns d'aquests dirigents.

"El que hi ha hagut a Catalunya és una crisi constitucional entorn de la identitat nacional catalana i això s'aborda políticament", ha advertit el portaveu del PNB, que ha demanat que no es compari al president d'ERC, Oriol Junqueras, en presó preventiva, amb el militar colpista del 23-F, Antonio Tejero.

Esteban ha suplicat al PP que desisteixi d'intentar enganyar l'opinió pública trivialitzant les paraules perquè això "després és un problema a l'hora fins i tot de fer passos jurídicament".