El govern espanyol estudia, a través de l'Advocacia de l'Estat, fer un gest que seria interpretat com la retirada de l'acusació de rebel·lió contra els processats pel cas 1-O i mantenir la de sedició, que inclou penes menys greus. Aquesta seria la maniobra que estaria estudiant l'executiu de Pedro Sánchez en relació amb els presos polítics per assegurar-se el vot afirmatiu als pressupostos dels partits independentistes catalans.

Segons avança El Confidencial, fins ara també s'hauria estudiat mantenir només l'acusació de malversació però el Ministeri de Justícia encara no ha pres una decisió final. Segons aquest mitjà, fonts d'ERC consideren que renunciar al delicte de rebel·lió seria acceptar finalment que, tal com s'ha mantingut des de l'independentisme, no hi va haver violència durant els fets que van portar a la declaració d'independència.

Amb tot, i ja que el govern espanyol intenta evitar qualsevol pressió sobre el criteri de la fiscalia, el gest per rebaixar el grau de la condemna hauria de procedir de l'Advocacia de l'Estat, un cos jeràrquicament dependent de Justícia i que es va personar en nom de l'Agència Tributària al febrer quan van aparèixer indicis de malversació de cabals públics.

La maniobra consistiria en el fet que l'Advocacia es podria limitar a acusar per malversació o elevar la petició fins a la sedició, fet que donaria la imatge que el govern espanyol descarta la rebel·lió. Tot i així, els processats podrien igualment ser condemnats per rebel·lió mentre així ho demani la fiscalia i l'acusació particular de Vox, però s'eludiria tota responsabilitat del govern espanyol.