Pedro Sánchez afronta un calendari complicat per arribar a la Moncloa. Després d'aconseguir els primers suports per a la investidura, el líder del PSOE ha de rebre el vistiplau del Congrés dels Diputats, un repte especialment difícil per la pluralitat de la cambra després del 20-D i la impossibilitat de formar una gran coalició. Per aquest motiu, els socialistes estan abocats a una setmana inèdita en la història política d'Espanya, que ha d'implicar un gran pacte entre tres o més partits.

1 de març

A les 16:30, Sánchez obrirà el debat d'investidura. Pujarà a la tribuna del Congrés i exposarà el seu programa als diputats sense límit de temps. Per fer-se una idea del temps que hi dedicarà, fa quatre anys Mariano Rajoy va parlar durant una hora i vint minuts. El fet que el president del Congrés, Patxi López, hagi decidit que el debat comenci a la tarda provocarà que el candidat a la presidència sigui l'únic que intervingui, un gest molt criticat per Podemos i el PP.

GRA203. MADRID, 24/02/2016.- El secretario general del PSOE, Pedro Sánchez, durante la rueda de prensa posterior a la firma de un acuerdo de investidura y legislatura alcanzado con Ciudadanos, hoy en el Congreso de los Diputados. EFE/Chema Moya  

2 de març

A les 9 es reprèn el ple amb la intervenció dels grups parlamentaris, de més a menys representació. El primer a parlar serà el president en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy; després ho faran Pablo Iglesias, com a portaveu de Podemos i les seves confluències, i Albert Rivera, líder de Ciutadans. Acte seguit, els partits independentistes prendran la paraula: Gabriel Rufián (ERC) i Francesc Homs (Democràcia i Llibertat) exposaran la seva negativa a Sánchez. El ple finalitzarà amb la intervenció del portaveu del PNB, Aitor Esteban, i dels partits que integren el grup mixt, que es dividiran el temps d'intervenció. Un cop hagin parlat tots els grups, a les 21 hores finalitzarà el ple i es procedirà a la primera votació. Sánchez necessitarà el suport de 176 diputats, la majoria absoluta, és a dir, la meitat dels diputats més 1. Amb els suports actuals, Ciutadans i Coalició Canària, només 131 parlamentaris hi votaran a favor i, per tant, la investidura no prosperarà. Per votar, el secretari del Congrés cridarà individualment cada diputat o diputada, que haurà de respondre "sí", "no" o "abstenció". Aquest procediment, que s'anomena votació pública per crida, és el mateix que s'utilitza per investir el president de la Generalitat.

4 de març

Tal com estableix la Constitució espanyola, 48 hores després de la primera votació fallida es convocarà un segon ple. Finalment serà divendres a la nit, segons ha acordat la junta de portaveus. Sánchez intervindrà 10 minuts i els portaveus dels grups parlamentaris, 5. Acte seguit, hi haurà la segona votació, en què Sánchez necessitarà només majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra. Per exemple: tiraria endavant si PSOE, Ciutadans i CC votessin a favor (131 diputats); el PP (123) s'abstingués; i la resta de grups votessin en contra (96). En el cas molt probable que el PSOE no aconsegueixi els vots necessaris, el Rei tindrà un termini de dos mesos per presentar un nou candidat i procedir a una nova votació. Si se superés aquest termini, hi hauria noves eleccions, previsiblement el 26 de juny.