Pedro Sánchez tindrà fotografia i reunió bilateral amb Joe Biden al Despatx Oval de la Casa Blanca el 12 de maig, el mateix dia que comença la campanya electoral per a les eleccions municipals i autonòmiques del 28-M. Segons ha informat La Moncloa aquest dimecres a la tarda, el presidents dels Estats Units d'Amèrica (EUA) ha convidat el seu homòleg espanyol a una visita oficial. "La trobada permetrà aprofundir les ja estretes relacions que existeixen entre Espanya i els Estats Units, dos països amics, socis i aliats", asseguren fonts de l'equip de Pedro Sánchez, que recorden que tots dos mandataris "reafirmaran el seu compromís amb el vincle transatlàntic i el ferm suport a Ucraïna davant l'agressió russa". 

Tot i la cita, Pedro Sánchez i Joe Biden ja s'havien conegut i trobat formalment i havien exhibit bona sintonia. En el marc de la cimera de l'OTAN que es va fer a Madrid el 28 de juny, el president espanyol va convidar el nord-americà a La Moncloa, on van acordar enfortir "les relacions estratègiques" entre tots dos països. També se'ls va veure en l'agenda paral·lela que van compartir mentre va durar la cimera, per exemple, en la recepció dels mandataris al Museu del Prado. Aquelles escenes van esvair el mal regust de boca que havia deixat el fiasco d'entrevista que van mantenir el juny de 2021 quan van coincidir als passadissos de la seu de l'OTAN a Brussel·les. La trobada es va limitar a una conversa informal d'un minut i això que l'equip de comunicació de La Moncloa l'havia promogut a so de bombo i platerets.

La unitat a l'entorn del suport a Ucraïna és un dels elements que vertebren la relació entre Sánchez i Biden. Al marge d'això, segons les fonts del govern espanyol, els dos mandataris també abordaran "el genuí interès en enfortir la cooperació a l'Amèrica Llatina i el Carib, i com afrontar plegats reptes globals com l'emergència climàtica i la defensa de la democràcia i d'un ordre mundial basat en regles". Amb la invitació de la Casa Blanca, Pedro Sánchez podrà reafirmar l'agenda internacional tan intensa que acumula a poques setmanes que assumeixi la presidència de torn de la Unió Europea, que és una de les qüestions que pretenen abordar, i després que el cap de l'executiu viatgés a Pequín, per reunir-se amb el president xinès, Xi Jinping, en el context de la guerra a l'est d'Europa.

Tots els presidents espanyols, a la Casa Blanca

Posar a l'agenda una reunió i tenir una fotografia al Despatx Oval amb el president dels Estats Units és una de les grans fites en la política exterior d'aquell que lidera el Consell de Ministres a Madrid. D'aquesta manera, Pedro Sánchez es podrà treure l'espina abans que acabi la legislatura perquè era l'únic president espanyol que no ho havia aconseguit. Des de la restauració de la democràcia, tots els seus predecessors ho havien aconseguit, independentment del signe polític del president estatunidenc o espanyol. Tots, sense excepció, havien posat un peu a la Casa Blanca, des d'Adolfo Suárez, Felipe González, José María Aznar fins Mariano Rajoy.