Pedro Sánchez, president de l'Estat espanyol, s'ha mostrat compromès amb el canvi radical que va impulsar el seu govern respecte a la posició d'Espanya respecte al Sàhara Occidental, alineant-se amb el Marroc per primer cop en aquesta qüestió. Malgrat les crítiques i les conseqüències diplomàtiques que va tenir aquesta decisió, Sánchez no s'ha fet enrere, és més, s'ha reafirmat en la seva posició. Tant és així que en la seva intervenció davant de l'Assemblea de l'Organització de Nacions Unides (ONU) el president espanyol ha reiterat el seu compromís a la via marroquina. 

"No podem arrossegar conflictes del segle passat i pel que fa a una zona molt important per a Espanya com és el Sàhara Occidental, Espanya recolza una situació política mútuament acceptable en el marc de la carta de l'ONU", ha assegurat a Nova York. Sánchez ha afirmat que per aconseguir aquesta "política mútuament acceptable" cal la tasca "fonamental" de l'enviat personal del secretari general de les Nacions Unides al Sàhara, Staffan de Mistura. "Compta amb el suport total del Govern d'Espanya", ha subratllat el president espanyol. 

A més, Sánchez ha afirmat que l'Estat espanyol continuarà fent costat a la població sahrauí als campaments "com ha fet sempre, sent el principal donant internacional d'ajuda humanitària als campaments de refugiats sahrauís". Tot i la seguretat amb la qual ha defensat la nova postura diplomàtica espanyola, ha passat de puntetes per la complicitat amb el Marroc que aquesta suposa. 

Menció a la invasió russa a Ucraïna

L'escalada bèl·lica que ha anunciat Vladímir Putin, president de Rússia, en anunciar fa uns dies la mobilització de part de la seva població, ha planat per aquesta Assemblea anual de l'ONU. Molts líders s'han pronunciat i el president espanyol n'ha estat un més. Ha criticat Putin per continuar "en una mena de fugida cap endavant" amb "declaracions totalment inacceptables". En concret ha apuntat als referèndums convocats a les zones ocupades pels russos: "Aquests falsos referèndums constituirien una nova violació de la legalitat internacional. El seu resultat mai no serà reconegut i seguirem recolzant la llibertat, la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna". Sánchez no és l'únic que ja mostrat la seva preocupació per aquests comicis imposats per Moscou, ja que poden servir a Putin per reafirmar la seva posició. 

La incertesa i la por que la cronificació d'aquesta guerra arrossega també ha tingut un paper destacat en el discurs del socialista. "Aquesta guerra pren al poble sobirà d'Ucraïna el seu legítim dret a existir i fer-ho en pau i en llibertat. I condemna el món sencer a endinsar-se a una era d'incertesa quan érem a les portes d'una era d'optimisme", ha lamentat.