El règim algerià sembla que ha tancat files definitivament amb el govern espanyol en considerar com a traïció les darreres actuacions de la Moncloa. Aquest dijous en un acte de bona voluntat pel govern de Pedro Sánchez, no van contestar als insults que des de l'agència oficial de premsa d'Algèria s'han abocat contra el ministre d'Afers exteriors, José Manuel Albares, "per responsabilitat". Des de Màlaga la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va declarar que el govern estava "tornant a construir ponts" amb Algèria perquè s'està treballant per a reconduir la relació amb el país magrebí. Malgrat això, segons assegura aquest divendres El Independiente, el país àrab no està disposat a fer una passa enrere. En declaracions fetes al citat diari, fonts diplomàtiques algerianes reiteren que donen per conclosa qualsevol interlocució amb el govern espanyol, malgrat les bones intencions del bàndol espanyol. 

La crisi amb Algèria va esclatar el passat mes de març després que es filtrés una carta del president espanyol, Pedro Sánchez, a Mohamed VI en la qual qualificava el pla d'autonomia del Marroc per al Sàhara Occidental com "la base més seriosa, creïble i realista per a la resolució d'aquesta disputa". El que asseguren ara fonts algerianes és que "aquest govern espanyol ha fet molt de mal". En declaracions fetes a El Independiente incideixen en l'acusació de "traïció". Consideren la primera traïció la relacionada amb el gas. Fins ara Algèria era el principal subministrador de gas per a Espanya. Ara mateix la situació ha canviat molt, ha passat d'importar un 48,4% a un 23,4% en només un any. Els retrets per part del govern algerià se centren en el preu que fins ara s'oferia a Espanya "és un tracte molt amigable i els espanyols i italians pagaven molt menys pel gas que el que hi havia en el mercat", al·leguen des d'Alger.

Retrets a Pedro Sánchez

Aquestes fonts algerianes situen la seva mala maror amb Espanya abans de la filtració de la carta de Sánchez. Estableixen l'origen en una conversa telefònica entre Sánchez i el president algerià, Abdelmadjid Tebboune. Segons cita el digital, fonts pròximes a aquesta conversa la recorden com "una trucada llarga i que es va resoldre de manera òptima". Sánchez a diferència del que ha explicat Albares, no va informar sobre el canvi de posició que esdevindria contra Algèria, enemiga de Rabat. "Es podria haver avisat del canvi a través de canals diplomàtics. S'acostuma a fer via comunicats diplomàtics, però no ho van fer", indiquen. En aquest fet situen la segona "traïció" de Sánchez i el seu govern. La setmana passada el país va trencar el Tractat d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació i, hores després, la seva patronal bancària va ordenar la congelació de les operacions de comerç exterior amb Espanya com a origen i destinació, una mesura censurada per la Unió Europea la cancel·lació de la qual confien els empresaris hispà-algerians. Aquest dissabte es compleixen 3 mesos d'ençà que va començar aquesta crisi i la conclusió que extreu Algèria és que no hi ha res a solucionar "deixarem la situació com està. Deixarem que els espanyols ho solucionin entre ells", esbossen les citades fonts. Assenyalen que "la cosa està crua i que es tracta ja d'un problema intern espanyol".

El govern algerià també assenyala directament al ministre Albares. Aquest dimarts va carregar durament contra Espanya, i en especial, contra el ministre, titllant-lo de "piròman" per donar a entendre que Rússia estaria darrere dels últims passos d'Alger i ha qüestionat la seva capacitat com a diplomàtic. Sota el títol "Alger-Madrid: fugida cap endavant del piròman Albares", l'agència estatal publica un article d'opinió en el qual ve a responsabilitzar al ministre d'Exteriors de la "crisi sense precedents" entre els dos països i qüestiona "la capacitat d'un diplomàtic indigne" d'Espanya i els espanyols per haver-se desplaçat a Brussel·les a buscar el seu suport després d'anunciar Alger que suspenia el Tractat d'Amistat. L'acusa de "manipular" a l'Alt Representant de Política Exterior de la UE, Josep Borrell, i d'"enterbolir la credibilitat" de la Comissió Europea pel comunicat "sense fonament contra Algèria" que aquesta va publicar arran de la visita d'Albares el divendres, advertint de possibles accions si comprovava que s'havia incomplert l'Acord d'Associació entre el país magrebí i el bloc.