Espanya acollirà durant la presidència de la Unió Europea, que encapçalarà Pedro Sánchez, un exercici militar per assajar la futura força d'acció ràpida comunitària, que s'activaria en cas de crisi amb 5.000 efectius desplaçats a qualsevol lloc del món per defensar els interessos europeus, i que ha d'estar plenament operativa per al 2025. Ho ha anunciat aquest divendres el cap de l'Estat Major de la Defensa espanyol (Jemad), l'almirall Teodoro López Calderón, durant una visita al Comandament d'Operacions (MOPS). A l'acte també hi ha assistit la ministra de Defensa, Margarita Robles, per agrair la feina d'evacuació del Sudan que han dut a terme les Forces Armades espanyoles.

La creació de la nova capacitat europea de desplegament ràpid ha estat una de les grans reivindicacions de l'alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors, Josep Borrell, que va ser ministre d'Exteriors de Sánchez. La proposta està inclosa a la Brúixola Estratègica, i va rebre el suport del Parlament Europeu el 29 d'abril passat. El Jemad ha destacat l'"enorme importància" que té aquest exercici en la implantació de les mesures que conté el document estratègic, aprovat uns dies abans de la invasió de Rússia a Ucraïna i que pretén que la UE arribi a tenir algun dia la capacitat d'efectuar alguna missió mitjançant un comandament únic.

L'objectiu, ha precisat, és que la UE sigui capaç d'ostentar el comandament de l'operació amb una estructura i una coordinació que faciliti les coses des del primer moment. "Una de les fites més importants per arribar" a aquesta coordinació militar és l'exercici MILEX 23, "el primer que es farà per a la força de desplegament ràpid que contempla la Brúixola Estratègica", ha insistit l'almirall. D'aquesta manera, el futur comandament de planejament i conducció Militar (MPCC, per les sigles en anglès) s'entrenarà enviant una operació a Espanya coincidint amb la presidència espanyola de la UE. Les maniobres seran durant el segon semestre d'aquest any, i en una data encara per determinar.

Com a país amfitrió, Espanya aportarà el comandament tàctic i la major part de les forces, “però la direcció està enfocada al fet que sigui el comandament de la UE el que comenci a exercitar-se durant aquest exercici”, ha incidit el Jemad. "Hi ha un camí molt llarg per recórrer", ha reconegut l'almirall, si bé ha subratllat que "aquest primer pas és essencial per detectar i definir els aspectes en què cal incidir".

Robles ha visitat el centre neuràlgic on es preparen i coordinen les operacions de les Forces Armades, sota el comandament estratègic del cap de l'Estat Major de la Defensa, per donar-los les gràcies per les operacions "amb èxit" del Sudan, però també per l'ajuda a Ucraïna o per missions al Sahel, entre d'altres. Durant la visita, el tinent general Francisco Braco, comandant del Comandament d'Operacions (MOPS), ha donat detalls de l'operació d'evacuació de ciutadans del Sudan. El Comandament d'Operacions ha planificat i coordinat les dues missions de rescat recents d'uns 300 civils del Sudan, amb participació dels dos exèrcits i l'Armada espanyola.