Susana Díaz s'ha llevat aquest matí amb l'únic triomf de la seva candidatura a la seva comunitat, Andalusia, i amb unes quantes editorials posant el focus en la seva derrota i en els canvis que, a partir d'ara, aniran succeint -o no- dins del partit.

Si la presidenta d'Andalusia es pensava que triomfaria arreu de l'Estat, i d'això fardava durant la campanya per les primàries del PSOE, ara s'ha d'empassar les seves paraules i veure com Pedro Sánchez li ha passat pel davant amb una clara victòria a totes les comunitats espanyoles, menys -com no podia ser d'altra manera- a Andalusia i el País Basc.

Potser, les primàries dels socialistes espanyols no s'han fet de la millor manera possible, o almenys així ho posa de manifest Fernando JáureguiLa Voz de Almería, on insinua que, potser, el PSOE hauria d'emmirallar-se en els socialistes francesos i incloure també en les eleccions del partit els simpatitzants amb els seus principis. Això, segons exposa, "hauria estat més democràtic".

Ara, el PSOE haurà d'aclarir quina és la seva posició amb Catalunya -un dels punts que més preocupa a segons quins mitjans-, decidir les seves aliances i, sobretot, definir la seva estratègia amb Podemos. La premsa andalusa, en la línia dels diaris estatals, es mostra preocupada per aquest canvi de direcció.

Mor la moderació

Però Díaz era sinònim de "moderació" per a molts i això és, precisament, del que avui es lamenta el Diario de Sevilla al seu editorial, que els socialistes espanyols s'hagin "allunyat de la moderació" i hagin acostat el partit "al camp gravitatori de Podemos", a més d'"ampliar l'espai electoral del PP per la seva esquerra".

Deixar la moderació de banda és sinònim d'abandonar tot allò que havia caracteritzat el partit des de la Transició, segons apunta el mitjà citat, que no s'ha pogut estar de recordar que amb Sánchez, el PSOE "ha obtingut els pitjors resultats de la història" com a conseqüència d'un "discurs populista i radical molt allunyat de l'esquerra moderada amb vocació de forjar majories des de les classes mitjanes i professionals".

Si bé és cert, segons el diari mencionat, que amb l'elecció del nou secretari "els socialistes donen un pas més cap al desastre polític i s'acosten perillosament al camp gravitatori de Podemos", també ho és que, amb la derrota de Díaz, Andalusia es queda en una situació d'"incertesa", mentre la seva presidenta veu com la seva carrera política "es troba compromesa, però no finiquitada".

Nova Espanya?

Mentre El Correo de Andalucía es limita a escriure un editorial centrada a criticar Podemos i, de retruc, aprofita per picar l'ullet a tots aquells que han donat la victòria a Sánchez perquè sàpiguen que, ara, el PSOE s'acostarà més a aquestes posicions de discursos a l'hemicicle "vergonyosos, ridículs i d'insults a la intel·ligència"; Diario Sur aprofita per qüestionar-se si l'èxit d'aquest nou model de socialisme portarà de la mà un canvi de rumb a l'Estat, una "nova Espanya".

El PSOE de Sánchez té pocs elements comuns amb el que regnava fins fa poques hores i aquest és el missatge que ha volgut transmetre la militància, que han fet reviure un exsecretari general que era un "mort vivent" i li han atorgat el "major poder de la història", mentre Díaz haurà d'"assumir una derrota que la deixa al fil de l'abisme" perquè, entre altres, "els seus arguments han quedat calcinats" i decidir si vol enfortir el socialisme andalús o enceta una nova batalla pel lideratge del partit.

En aquesta mateixa línia, La Opinión de Málaga posa de relleu que el que ha obtingut la presidenta andalusa és "un pobre bagatge per a una aspirant que aspirava a tot", però ara haurà de gestionar la seva derrota i replantejar-se moltes coses.