El govern espanyol confia que els partits catalans no impedeixin la tramitació dels comptes presentant esmenes a la totalitat però membres de l'executiu es mostren recelosos sobre el paper que tindran ERC i el PDeCAT. "Són molt volàtils, fins a l'últim dia no sabrem què fan". Així ho ha afirmat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una conversa informal amb els periodistes.

Sánchez veu possible que el projecte de llei de pressupostos per al 2019 que presentarà al gener pugui tirar endavant, però si fos rebutjat assegura que això no suposaria necessàriament que avancés les eleccions generals. Ha ratificat que el seu full de ruta amb els pressupostos passa per presentar-los al gener, previsiblement a mitjans de mes.

El cap de l'executiu espanyol ha assegurat que la decisió de presentar el projecte de llei sense comptar per endavant amb els suports necessaris perquè prosperi la va prendre fa unes tres setmanes. El que pretén amb això és enviar un missatge a Europa en el sentit que el govern espanyol compleix els seus compromisos i també un missatge d'estabilitat a altres organismes internacionals i als agents socials. Tanmateix, això no significa que els comptes es puguin aprovar.

El govern espanyol aprovarà per decret llei la pujada del salari mínim interprofessional fins a 900 euros. Fonts de la Moncloa confirmen que la mesura s'aprovarà en un Consell de Ministres abans d'acabar l'any i que, per tant, serà vigent l'1 de gener.

Ara bé, el president espanyol ha esquivat totes les preguntes referents a un possible avançament electoral per al març i ha dit que és un mes en què té "molta feina" i que "l'agafarà treballant". Des de la Moncloa insisteixen que un "possible rebuig" dels pressupostos "no s'ha de traduir necessàriament" en eleccions anticipades.