El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet aquest dimecres una crida perquè "cap europeista es deixi arrossegar" per les forces que representen el nacionalisme excloent que "amenaça" a la integració de la UE.

En el seu discurs davant del ple del Parlament Europeu, Sánchez ha advertit dels qui esgrimeixen un missatge "ja conegut" a Europa i que "va sembrar de cendres aquesta terra fa dècades", i ha apuntat que així ho va veure amb els seus propis ulls a finals dels anys noranta, quan va treballar a Bòsnia.

Per això ha insistit en demanar que ningú no es deixi arrossegar per aquestes forces. "Continuïn ferms en la defensa dels valors europeus i amb fortalesa per resistir els cants de sirena de l'autoritarisme. Perquè només persegueixen un objectiu, destruir Europa", ha afegit.

Sánchez ha apel·lat a la necessitat de "protegir Europa perquè Europa protegeixi els seus ciutadans" i ha apostat així per avançar en la integració. "Davant la involució, progrés, davant la retòrica de les identitats excloents, identitats, que no s'anul·len entre si, que sumin" ha dit.

Brexit: el pacte era "el millor possible"

Sánchez ha lamentat el rebuig del Parlament Britànic a l'acord amb la UE sobre el brexit, i ha advertit que ara correspon al Regne Unit "adoptar les decisions que consideri oportunes sobre els passos a donar". En el seu discurs i hores després que el Parlament britànic tombés l'acord per al 'divorci' amb la UE per 432 vots en contra i 202 a favor, Sánchez ha insistit que l'esmentat pacte era "el millor possible" perquè suposa "l'opció que protegeix millor els interessos d'ambdues parts" així com "els drets dels seus ciutadans i dels operadors econòmics".

Després de subratllar que ara és el Regne Unit el que ha de decidir què fa, ha recordat que els altres països membres i la Comissió Europea estan fent la seva feina mitjançant l'adopció de "les mesures necessàries per minimitzar l'impacte" d'una possible sortida sense acord.

Sánchez, que ha fet aquesta apreciació a l'inici del seu discurs davant dels eurodiputats, ha assenyalat que sempre ha expressat l'opinió que la sortida del Regne Unit de la Unió "és una desgràcia", tant per al poble britànic com per a la UE.

"Ningú no guanya, tots perdem"

"Ningú no guanya, tots perdem. En especial, els britànics i, en particular els qui més necessiten l'empara del seu govern. Els més vulnerables", ha dit.

Després de recordar que l'acord ha estat negociat durant un any i mig i valorar la tasca del negociador principal de la UE, Michel Barnier, ha apuntat que la votació del Parlament britànic és una decisió sobirana que cal respectar. I ha insistit que espera que el Regne Unit "triï mantenir una relació el més estreta possible amb la Unió Europea".

Ha advertit, en qualsevol cas, que els principis de la UE són clars: "La integritat del mercat interior, la indivisibilitat de les quatre llibertats i l'autonomia de decisió de la Unió". "En el marc d'aquests tres punts ens trobarem sempre", ha afegit.