El pacte frustrat del PSOE i el PP per a la renovació del poder judicial ha centrat avui el cara a cara entre Pedro Sánchez i Pablo Casado a la sessió de control del Congrés dels Diputats. Ha estat un creuament de retrets sobre el trencament del pacte que ha acabat amb una demanda del president espanyol al líder popular. Sánchez ha reclamat a Casado que respecti el pacte per renovar el CGPJ, “la deriva del PP no pot implicar la deriva de les institucions”, ha afirmat.

Sánchez ha lamentat la radicalitat que percep en la manera de fer política del nou PP de Casado. "Al seu costat el senyor Rajoy és un moderat. I més seriós que vostè, que per tapar la seva vergonyes" pel polèmic missatge de Whatsapp del seu portaveu en el Senat, Ignacio Cosidó, qüestionant la independència del jutge Manuel Marchena, decideix trencar el pacte per renovar el CGPJ.

Casado, de la seva banda ha acusat al govern espanyol de ser el responsable que l'acord s'anés en orris per filtrar, segons el líder popular, el nom de Marchena com a  president del CGPJ i del Suprem, abans que la resta de vocals del Consell, que són els qui formalment trien al president, fossin nomenats.

Responsabilitat i reforma

Aquesta "falta de credibilitat i respecte a les institucions" que percep Casado del govern espanyol de Sánchez s'ha fet de nou palès, assegura, en el procés de renovació del CGPJ. "Nosaltres hem estat responsables i hem complert la llei intentant renovar en termini aquest òrgan, però el seu govern ha malmès aquest procés filtrant el nom d'un possible president abans que estiguessin triats els vocals", ha denunciat.

"Però nosaltres no anem a contribuir a aquest desprestigio del poder judicial i a aquest descrèdit institucional", ha afirmat Casado, provocant la indignació de la bancada socialista abans que el líder 'popular' es referís a la proposta recentment presentada pel seu grup per modificar el sistema d'elecció dels vocals del CGPJ amb la finalitat de que els triïn en exclusiva els jutges en lloc del sistema actual, en què a una part d'ells els nomena el legislatiu.