Pedro Sánchez és el nou president de la Internacional Socialista, escollit aquest divendres per aclamació — ja que era l'única candidatura que optava al lloc. Sense necessitat de votació, l'han aclamat els delegats dels 132 partits socialdemòcrates, socialistes i laboristes de tot el món que participen en el XXVI Congrés de la Internacional Socialista que acaba de començar a Madrid. Estarà al capdavant de l'organització durant els següents quatre anys, en substitució de l'ex primer ministre grec Yorgos Papandreu — que estava en el càrrec des del 2006. Alhora, la ghanesa Benedicta Lasi ha estat nomenada nova secretària general: serà la primera dona africana que ocupa el càrrec i substituirà el xilè Luis Ayala.

En un discurs abans de ser designat, Sánchez ha assegurat que la socialdemocràcia ha tornat i està més viva que mai. El seu objectiu és fer que la Internacional Socialista sigui la casa comuna del pensament progressista mundial, la gran plataforma ideològica del moviment socialista internacional. "Assumeixo aquesta responsabilitat amb el ferm compromís que entre tots fem de la Internacional Socialista la gran casa comuna del pensament i l'acció progressista mundial", ha expressat. Cap a les 15.30 hores d'aquest divendres, ha donat la benvinguda a tots els participants del congrés que ha arrencat a Madrid.

El primer espanyol al capdavant de la IS

El president del govern espanyol ha assumit el càrrec amb l'ànim d'"actuar" davant del "pessimisme que pretén abonar la dreta i els moviments reaccionaris en la política nacional i internacional". "Si hi ha una paraula que resumeixi el que és ser socialista, socialdemòcrata o laborista és actuar. Actuar significa rebel·lar-se contra la resignació i donar motius per a la confiança davant del pessimisme que pretén abonar la dreta i els moviments reaccionaris en la política nacional i internacional", ha manifestat durant el seu discurs.

La Internacional Socialista és una organització internacional de partits socialdemòcrates, socialistes i laboristes fundada a Frankfurt l'any 1951, després de la Segona Guerra Mundial. Té les seves arrels en la Segona Internacional i va néixer per criticar tant el "capitalisme descontrolat" com el "comunisme soviètic". La seu és a Londres i el seu primer president va ser el britànic Morgan Walter Philips (Partit Laborista). Ara, Sánchez és el primer espanyol al capdavant de la Internacional Socialista en els 71 anys d'història de l'organització.