El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha posat al mateix nivell el moviment independentista català i els "moviments regressius i reaccionaris" que actuen en aquests moments en alguns països d'Europa "retallant drets i llibertats" i "deteriorant la democràcia". El socialista ha posat d'exemple els moviments de països com el Regne Unit, Hongria, Polònia, França o Àustria, en la seva intervenció aquest dissabte al Congrés del PSOE a Múrcia.

En aquest sentit, ha defensat que la tensió entre Catalunya i Espanya "no té res a veure" amb una falta d'habilitats per part de l'Estat espanyol per resoldre la crisi, sinó que forma part d'un "debat contemporani" que estan abordant "bona part de les democràcies" europees. "Espanya ha resolt crisis molt profundes i molt greus durant aquests últims 40 anys de democràcia", ha insistit.

Així ha argumentat el seu suport a l'article 155 i la suspensió de l'autonomia de Catalunya. "El que fem a Catalunya és defensar els valors democràtics europeus i per això les institucions comunitàries defensen la posició de l'estat social democràtic i de dret al nostre país", ha sentenciat.