El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha estat escridassat a la seva arribada al Palau de la Generalitat, on es reuneix aquest dijous amb el president Pere Aragonès. A la Plaça Sant Jaume s'han concentrat dos grups per rebre amb xiulets a Sánchez: per un costat l'independentisme, amb Dolors Feliu la presidenta de l'ANC al capdavant i per l'altre un grup d'espanyolistes vinculats amb Vox i Revuelta, els organitzadors de les manifestacions al carrer Ferraz de Madrid. Aragonès ha rebut Sánchez a l'entrada del Palau de la Generalitat entre crits i xiulets, tot i que els dos presidents ja havien visitat junts en la inauguració del Supercomputador Marenostrum 5.

protesta ANC contra la reunió entre Pedro Sánchez i pere Aragones (2). Miquel Muñoz
Manifestants de l'ANC / Foto: Miquel Muñoz



L'ANC, que ha estat molt crítica amb els pactes dels partits independentistes amb el PSOE per investir Pedro Sánchez i ha rebutjat la negociació amb l'Estat apostant per aconseguir la independència per la via unilateral, va convocar aquesta manifestació contra la presència de Pedro Sánchez a la capital catalana que coincideix amb el sisè aniversari de les eleccions del 21 de desembre del 2017, celebrades després de l'aplicació de l'article 155 per part del govern de Mariano Rajoy i al qual Pedro Sánchez va donar suport. Per la seva part, els grups espanyolistes no havien estat convocats per cap partit ni entitat, però una trentena de persones equipades amb megàfons, banderes d'Espanya (algunes amb l'escut retallat per demostrar el seu descontentament amb la monarquia) i cartells amb insults dirigits tant al mateix Pedro Sánchez com al president Puigdemont. 

 

Càntics creuats entre els manifestants

Els Mossos han separat als dos grups, que durant uns minuts han estat molt a prop els uns dels altres, situant als independentistes tocant al carrer Ferran i als espanyolistes al costat de l'arbre de Nadal que decora la plaça Sant Jaume. Amb tot, bona part de la plaça estava protegida per tanques, i molts turistes que passejaven pel centre de la ciutat no entenien el motiu de les dues concentracions. Tot i estar situats a banda i banda de la plaça els manifestants s'anaven responent entre ells: si els independentistes convocats per l'ANC entonaven Els Segadors, els espanyolistes responien reproduint l'himne d'Espanya. I si aquests recitaven un dels càntics més habituals en les manifestacions contra l'amnistia, "Puigdemont, a prisión", els independentistes no dubtaven a respondre'ls amb l'habitual "Puigdemont, el nostre president". 

protestes per la reunió de Pere Aragones i Pedro Sánchez (3). Miquel Muñoz
Manifestant espanyolista / Foto: Miquel Muñoz

 

La cantonada de la plaça Sant Jaume s'ha convertit durant mitja hora amb un carrer Ferraz en miniatura. La majoria d'espanyolistes eren nois molt joves que imitaven els càntics que havien popularitzat els joves de Vox, organitzats sota el nom Revuelta, a la capital espanyola davant la seu del PSOE, com ara "aquestes tanques a Melilla", "Policia, defensa la teva nació", que han dirigit als Mossos que controlaven la concentració. Els crits contra Pedro Sánchez, entre "traïdor" i "fill de puta",  s'han intensificat quan el president del govern espanyol ha arribat a la reunió amb Aragonès, la primera amb un líder independentista des de la seva investidura, tot i que ell mateix ha avançat que es trobarà tant amb Carles Puigdemont com Oriol Junqueras quan s'aprovi l'amnistia. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!