El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que "hi hagi més acords i menys insults". "La política no és destruir, és construir: la política no és monòleg, és un diàleg; la política és acordar", ha afirmat el president del govern espanyol en un acte del PSOE a Santiago de Compostel·la. De fet, el cap de l'executiu espanyol ha tret pit del seu "diàleg" dels últims anys que ha estat liderant el govern espanyol. "Hem aprovat la reforma laboral amb els sindicats i la patronal; hem aprovat lleis amb la comunitat educativa i científica", ha dit Sánchez. A més, ha acusat el PP de no complir amb la Constitució espanyola en no renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i en "no respectar els resultats de les urnes".

Crítiques al PP

"No deixa de ser curiós que no s'hagin pogut utilitzar fins al setembre del 2023 les llengües cooficials al Congrés", ha subratllat el líder del PSOE, que ha reivindicat el català, l'euskera i el gallec com a llengües espanyoles. De fet, s'ha mostrat sorprès per la postura del gallec Núñez Feijóo, que s'ha posicionat repetidament en contra de l'ús de les llengües cooficials a la cambra baixa. 

Sánchez també ha recordat la seva aposta pel diàleg amb els partits independentistes en el marc de "l'agenda del retrobament", així com les converses sobre els fons Next Generation amb la Unió Europeu. "El PP ja porta més de 100 manifestacions. Ja tenim un govern. Les eleccions ja han passat", ha dit Sánchez, qui ha remarcat la seva aposta per un nou sistema de finançament per a les comunitats autònomes, d'acordar la reforma de l'article 49 de la Constitució, i d'acordar la renovació del consell General del Poder Judicial (CGPJ) després de 5 anys bloquejat. 

El president del govern espanyol ha seguit les seves crítiques contra el Partit Popular i ha collat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, per les seves polítiques centralistes. "Us puc garantir que a Madrid hi ha una presidenta que no li agrada tant descentralitzar la indústria. Això és construir país", ha dit el cap de l'executiu, qui ha assegurat la seva aposta per aproximar les "institucions als ciutadans". 

A més, també ha carregat contra els populars pels seus pactes amb la ultradreta de Vox. "Per això és molt important reivindicar el que fem a Europa", ha dit Sánchez, posant d'exemple la recent aprovació de la regulació de la intel·ligència artificial. "Jo he sentit el senyor Feijóo dient-me malalt mental i Abascal dient-me que soc un psicòpata. Aquest és l'estat de la dreta i l'extrema dreta a Espanya", ha afirmat Sánchez, qui ha citat Donald Tusk afirmant que "si flirteges amb la ultradreta, acabes pensant com ells". 

Eleccions a Galícia

Així mateix, Pedro Sánchez ha defensat el candidat del Partit Socialista de Galícia, José Ramón Gómez Besteiro, que va ser el primer diputat al Congrés en utilitzar el gallec. L'objectiu del PSOE és poder sumar amb el BNG a les pròximes eleccions gallegues del 2024 i així arrabassar-li el poder al Partit Popular, que històricament ha governat Galícia. Precisament, vol fer-li una estocada a Feijóo traient-li la Xunta que ha presidit durant 13 anys. "Tenim un extraordinari líder en la figura de José Ramón Gómez Besteiro", ha reivindicat.

En la seva intervenció, Sánchez ha avançat que va oferir a Besteiro ser ministre. Una invitació que, segons ha destacat el president de l'Executiu central, el líder dels socialistes gallecs va rebutjar perquè "aspira a ser el pròxim president de la Xunta". "Jo li vaig demanar venir al govern com a ministre, i sempre es posa un en una situació tibant, perquè dir-li que no al president del govern... Però ell em va dir: No, perquè jo aspiro a ser el pròxim president de la Xunta de Galícia", ha relatat Pedro Sánchez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!