El líder del PSOE, Pedro Sánchez, participarà en la campanya de les eleccions catalanes del 21 de desembre, però la seva presència a Catalunya serà menor a la que va tenir en l'anterior cita electoral per petició expressa del PSC, que no vol fer del 21-D una contesa nacional, han informat fonts de l'executiva federal socialista.

A la campanya de les catalanes del 27 de setembre del 2015, Sánchez va participar en actes electorals a Catalunya set dies dels 15 que dura la campanya. En aquella ocasió, es buscava una forta presència del PSOE per fer remuntar un PSC en hores baixes.

Els socialistes catalans volien convèncer el seu electorat que comptaven amb un soci a Madrid determinat a emprendre una reforma federal de l'Estat.

Canvi de context

El context és avui diferent: el PSOE ha donat suport al govern espanyol en l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya que ha permès intervenir l'autonomia catalana i que ha provocat un mal considerable en el partit català, amb renúncies de càrrecs públics i baixes de la formació.

Les més sonores, la dimissió de Núria Parlón, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, de l'Executiva de Pedro Sánchez, i la baixa del partit de l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, que va abandonar també l'alcaldia.

El líder del PSC, Miquel Iceta, va defensar fins als últims moments que no hi hagués ni declaració unilateral d'independència ni 155, però finalment va acabar acceptant que l'aplicació del 155 era inevitable per la negativa del president Carles Puigdemont a fer un pas enrere en els seus plans independentistes al marge de la llei.

Iceta, protagonista

En aquest escenari, el PSC prefereix limitar la presència del PSOE a la campanya del 21-D, sobretot per evitar que derivi en una contesa nacional que desdibuixi el paper protagonista que ha de recaure en el candidat a presidir la Generalitat, Miquel Iceta, revela un destacat dirigent de l'executiva de Sánchez.

Sánchez i Iceta, que han donat mostres constants de proximitat i entesa des de la tornada del líder defenestrat a Ferraz, tornaran a coincidir aquest dissabte a Alcalá de Henares, on els socialistes celebraran el seu primer Consell de Política Federal i Comitè Federal des de l'elecció de la nova direcció del PSOE en el Congrés de juny passat.

Els dos líders pronunciaran sengles discursos en obert en aquest conclave, organitzat amb l'objectiu d'escenificar un "tancament de files" del partit amb les decisions adoptades per l'executiva de Sánchez en aquests primers mesos, expliquen dirigents de la formació.