La portaveu d'Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya, Marta Vilalta, ha afirmat aquest dissabte que la decisió de no proposar una esmena a la totalitat dels pressupostos generals de l'Estat no és "una moneda de canvi" perquè el PSC aprovi els pressupostos de la Generalitat. En la primera trobada interparlamentària d'Esquerra Republicana, on s'han ajuntat els 64 diputats, senadors i eurorepresentants del partit republicà, Vilalta ha afirmat que es troben en un "procés de negociació" pel que fa a l'aprovació dels pressupostos generals de l'estat espanyol. "Ahir vam prendre la decisió de no vetar els pressupostos pensant a tenir marge en la negociació", ha dit Vilalta. La portaveu ha reclamat que ells volen que es compleixin els "compromisos socials i de resolució del conflicte català" als que anteriorment s'havia arribat amb el partit de Sánchez i als que es pugui arribar en aquesta negociació.

 

"En cap cas es tracta d'un intercanvi d'uns pressupostos per uns altres", ha afirmat Vilalta. La portaveu del partit republicà al Parlament de Catalunya ha esmentat que, amb relació als pressupostos de Catalunya, el PSC té "la mà estesa per algunes coses", però quan es tracta del conflicte català "ja no estan disposats a negociar". Així doncs, ha recalcat que en les negociacions per aprovar els pressupostos ideats durant el govern de coalició amb Junts, obriran vies de negociació amb la CUP, els Comuns i Junts, partits amb qui han compartit acords anteriorment. "En els dies vinents negociarem amb els partits que faci falta", ha confirmat Vilalta.

La reforma del delicte de sedició

Pel que fa a la reforma del delicte de sedició, un dels punts que ERC reclamava inicialment per aprovar els comptes de Sánchez, des del partit republicà creuen que l'estat espanyol ha de "caminar cap a la democratització". "Nosaltres som aquí per ser útils amb la ciutadania, ens remetem a la necessitat democràtica de què l'estat espanyol pugui equiparar-se als estàndards democràtics", ha afirmat Vilalta. Per altra banda, Salvador Illa, ha dit aquest dissabte que veu “un error barrejar llibretes” a l’hora de negociar els pressupostos. En declaracions als mitjans des del Palau Firal de Manresa, Illa ha criticat que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, hagi condicionat l’aprovació dels comptes espanyols a la reforma del delicte de sedició. El líder socialista ha explicat que la seva formació apostarà per una “negociació clàssica” a Catalunya i ha recordat a ERC que el PSC no ha condicionat el seu suport als comptes a la dimissió del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena.

La resposta a Junts

Finalment, en referència a les declaracions d'aquest dissabte de Jordi Turull al Consell Nacional de Junts, on ha qualificat Esquerra de "resignats", la representant d'Esquerra ha afirmat que ells no són "els que han abandonat la ciutadania del país". "Nosaltres no fem comentaris del que comenten els altres", ha afirmat Vilalta. La representant dels republicans ha declarat que el seu objectiu és "ser útils per la gent". "Nosaltres hem fet un pas endavant en front les adversitats, hi som per servir a la gent i no per abandonar i molt menys resignar-nos", ha finalitzat Vilalta.