Una DUI “no té cabuda en cap estat social de dret”. Aquesta ha estat l’advertència del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, després de participar aquest dilluns de la reunió extraordinària de l’executiva del PSC. En aquest sentit, després de reiterar la crida al diàleg, el líder del socialisme espanyol ha deixat clar que donaran “suport a l’estat social de dret” davant qualsevol sortida “unilateral” al conflicte. Ha reivindicat que el PSOE porta la Constitució espanyola en el seu ADN.

“Demano que abandonin la declaració unilateral d’independència i tornin al camí de la legalitat democràtica”, ha insistit Pedro Sánchez, que ha esquivat les preguntes sobre si el seu partit donarà suport a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola. “La resposta que es doni serà una resposta constitucional”, s’ha limitat a dir en aquest sentit. A més, ha advertit el Govern català que, més enllà del context espanyol, cap país no reconeixerà una independència catalana, “perquè va en contra del projecte europeu”.

El secretari general del PSOE ha exigit al president Puigdemont que escolti “el que va dir-nos el carrer” en les manifestacions d’aquest cap de setmana a Barcelona i diverses ciutats de l'Estat espanyol. “El que va veure’s ahir ahir és que el poble català no només és un, sinó que en són molts”, ha defensat. Ha promès que, si s’atura la DUI, el PSOE portarà les demandes catalanes primer a la comissió “d’avaluació de la política territorial” del Congrés i després ho canalitzarà a través d’una reforma constitucional.

El dirigent socialista ha evitat en tot moment especificar a quin tipus de mesura donarien suport contra una DUI. Ara la decisió correspon al president de la Generalitat, ha justificat. Espera de Puigdemont que prengui una decisió “sàvia i honesta”.

Ni en directe ni en diferit

Miquel Iceta s’ha sumat a la crida de Sánchez. En aquest sentit, el primer secretari del PSC ha fet un emplaçament directe al president de la Generalitat: que “per patriotisme i en defensa dels interessos dels catalans i de les institucions d’autogovern” s’abstingui de qualsevol declaració d'independència, ja sigui “en directe, en diferit o simbòlica”. Si demà hi hagués una votació, ha avançat que no hi participarien i anirien al Tribunal Constitucional.

El líder del socialisme català també s’ha dirigit als bancs i grans empreses que han decidit traslladat la seva seu social fora de Catalunya, o que tenen pensat fer-ho. “Volem que tornin com més aviat millor”, ha assegurat. “Els demanem que pensin en el conjunt del país i que aquest país té futur si ells juguen la carta de Catalunya”, ha afegit.