Diversos col·lectius nord-catalans han organitzat mobilitzacions aquest diumenge a Cotlliure (Rosselló) per la visita que hi farà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que té previst visitar al cementiri d’aquesta localitat la tomba del poeta malagueny Antonio Machado en el transcurs d’un viatge de rememorament del republicanisme espanyol.

El col·lectiu Angelets de la Terra, associació cultural que treballa principalment en favor de la difusió de la música en català a Catalunya Nord, ha convocat una cassolada a Cotlliure a les onze del matí com a rebuig per la presència de Pedro Sánchez en un moment en que "l’Estat espanyol empresona novament homes i dones per defensar les seves idees". Per això mateix han fet una crida als càrrecs electes a boicotejar la visita pel suport del PSOE "a l'aplicació de l'article 155 per eliminar l’autonomia a Catalunya, tal i com va fer la Dictadura franquista".

cassolada cotlliure angeletes de la terra

Per la seva banda, el Comitè de Solidaritat Catalana, que agrupa nombroses entitats de la Catalunya Nord en solidaritat amb els presos polítics i exiliats, ha convocat una manifestació a les 10 del matí també en protesta per la visita de Pedro Sánchez.

Comitè solidaritat catalana manifestacio

En declaracions a El Nacional, Hervé Pi, un dels impulsors del Comitè de Solidaritat Catalana, ha assegurat que tenen la intenció de "denunciar que hi ha gent a la presó i a l’exili", en referència als presos polítics catalans que en aquests moments estan sent jutjats a Madrid i també als exiliats en diversos punts d’Europa.

Igualment, també volen denunciar que "l’Estat francès es posi a les ordres de l’Estat espanyol", com a queixa de les mesures policials previstes, que podrien incloure la prohibició d’accedir al cementiri de Cotlliure en el que qualifica com una "visita privada" del president espanyol, atès que l’acte no comptarà amb presència de cap membre del govern francès.

Els actes de protesta s’emmarquen en la campanya de solidaritat a Catalunya Nord amb els presos i exiliats polítics que compta amb el suport de molts càrrecs electes.