Almenys la música que sona per ara és aquesta: les comunitats autònomes tindran un paper important en els diners que arribin de la Unió Europea. El mateix Pedro Sánchez ha traslladat durant la conferència de presidents d'aquest dilluns que, segons les seves estimacions, més de 50% dels projectes del pla de recuperació "els executaran directament les comunitats autònomes". A la reunió telemàtica també hi ha participat Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea.

Segons expliquen des de La Moncloa, "els presidents i presidentes podran promoure en el pla de recuperació projectes o programes en qualsevol àmbit". Subratllen en aquest sentit que "hi ha competències que la Constitució reconeix com a autonòmiques i que estan molt vinculades a àrees clau del Pla". Entre aquestes hi ha habitatge, educació, polítiques socials, polítiques actives d'ocupació o mediambientals. "Serà en aquestes àrees on les comunitats podran executar els projectes i programes que presentin i siguin aprovats", assenyalen des de l'executiu central.

Per altra banda, el govern espanyol presentarà demà els pressupostos de l'Estat, quan el Consell de Ministres aprovi l'avantprojecte. Així ho ha traslladat també el mateix Pedro Sánchez als presidents autonòmics en la conferència telemàtica d'aquest dilluns. Després de suspendre la disciplina fiscal per al 2020 i el 2021, amb una àmplia majoria al Congrés, la ministra d'Hisenda María Jesús Montero va comprometre's a presentar els nous comptes abans que acabés el mes d'octubre.

La reunió d'avui servirà per a abordar els fons europeus que arribaran a Espanya provinents de la Unió Europea, un total de 140.000 entre subvencions i préstecs. Pedro Sánchez hi participa des del Senat i l'acompanyen la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño i les ministres María Jesús Montero (Hisenda), Carolina Darias (Política Territorial) i Arancha González Laya (Exteriors). Un cop hagi finalitzat la trobada, a partir de dos quarts de dues del migdia, compareixerà la ministra Darias.

La reunió pels fons europeus, aquest matí amb els presidents autonòmics, tindrà una segona part durant la tarda, amb la reunió de la comissió tècnica. Per part de la Generalitat, hi participarà el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa. També hi participarà la responsable de la 'task force' del fons de recuperació i resiliència, Céline Gauer.

El pla de Sánchez: 800.000 llocs de treball

Pedro Sánchez promet un nou Pla Marshall amb els diners que arribin de la Unió Europea. En un acte molt pompós ara fa dues setmanes, el president espanyol va presentar el pla de recuperació per als pròxims sis anys, que suposarà la inversió de 72.000 milions d’euros entre 2021 i 2023. Fins i tot va quantificar l’impacte amb xifres: la creació de "més de 800.000 llocs de treball" i un augment del PIB del 2,5%. El dirigent socialista va aprofitar per lligar-ho amb la necessitat d’uns pressupostos de l’Estat als quals vincularà 27.000 milions d’aquests fons. “S’ha de posar en marxa com més aviat millor”, va defensar.