El govern espanyol té previst aprovar aquest divendres, al Consell de Ministres, un sistema de control de la venda d'armes del país, pel qual s'enviaran inspectors al lloc de destinació per certificar tot el procés.

Segons publica El Periódico la norma no tindrà caràcter retroactiu, és a dir que es començarà a aplicar a partir que entri en vigor per als contractes que es facin des d'aleshores. Si la mesura s'aprova, Espanya se sumarà als Estats Units, Alemanya i Suïssa en la instauració de sistemes de control post venda d'aquest tipus de material. La intenció de l'executiu capitanejat per Pedro Sánchez és enviar inspectors a destins sensibles, sense que de moment s'hagi especificat quins són.

Una altra condició que posa el govern és que el protocol de certificació ha de ser acceptat pel país receptor de les armes. D'aquesta manera es podria garantir que els inspectors no tenen dificultats per fer la feina.

En paral·lel, el govern espanyol pretén que la mesura serveixi d'exemple per a la Unió Europea, i confia que la resta dels països que en formen part puguin adoptar mesures similars.

Segons publica el rotatiu barceloní, el 2017 Espanya va exportar material de defensa per valor de 4.346 milions d'euros, un 7% més que l'any anterior.