El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns davant els seus companys de la direcció, la seva intenció de convocar ja el 39 congrés del partit, celebrant unes primàries a l'octubre. Així ho ha fet davant la comissió permanent de l'Executiva Federal, reunida aquest dilluns a Ferraz per analitzar els resultats de les eleccions d'aquest diumenge a Galícia i el País Basc, i serà la proposta que farà al comitè federal del proper dissabte. Sánchez ha fixat les primàries pel pròxim 23 d'octubre.

Davant els mals resultats d'aquest diumenge dels socialistes al País Basc i a Galícia, Pedro Sánchez ha assegurat que n'assumeix "tota la responsabilitat" i que creu que ha arribat el moment de definir l'estratègia del partit a nivell estatal. Per Sánchez, el fet que hi hagi divisió interna dins el partit i que no s'hagi aclarit la posició que ha de tenir de cara al bloqueig estatal, no ha ajudat als resultats dels socialistes en aquestes dues comunitats.

Sánchez considera que el "PSOE ha de tenir una sola veu" i ha de ser un partit "autònom, fort i unit". L'actual líder socialista també ha assegurat que ell es presentarà a aquestes primàries per defensar la seva opció: la necessitat de formar un "govern del canvi". Aquestes primàries són, doncs, un plebiscit entre la formació d'un govern del canvi i l'abstenció de Rajoy, tot i que Sánchez assegura vol que la decisió vagi més enllà d'això i que serveixi per definir l'estratègia del partit de cara el futur. 

Sánchez assegura que cal marcar "la posició del partit socialista dels pròxims anys", que per ell ha de ser un partit clarament "d'esquerres, unit, dialogant i una alternativa de govern al Partit Popular". El líder socialista defensa que abstenir-se a la investidura de Rajoy i facilitar que repeteixi govern seria liquidar el partit.

Aquesta actitud de Sánchez és un clar desafiament al sector crític del partit, que aposta per facilitar la investidura de Rajoy. "No té sentit que jo parli amb altres formacions i que intenti formar govern, i que se'm qüestioni des de dins", ha etzibat el líder socialista.

Temut pel sector crític

Aquesta possibilitat es va apuntar ja des de la setmana passada, quan des de la direcció federal es va admetre que, si els resultats electorals a Galícia i Euskadi eren molt dolents, Sánchez podia avançar la convocatòria d'aquest conclave, que estava pendent des de febrer però ajornat amb la intenció de no fer-ho fins que hi hagués govern.

Aquest plantejament, que ja es temia el sector crític, ja va ser rebutjat des d'un primer moment pels dirigents que discrepen amb la direcció federal. Divendres passat, en una roda de premsa conjunta, els presidents d'Aragó, Javier Lambán, i Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, van avisar que seria una "irresponsabilitat" embrancar-se ara en aquest debat intern i "desdir-se" de la decisió que van prendre a l'abril.

Per la seva banda, el PSOE d'Andalusia, per boca del secretari de Política Federal, Antonio Pradas, ha assegurat que no contemplen aquest escenari i ha apuntat que, de voler convocar-lo, caldrà mirar la normativa interna del partit.

Així les coses, aquest diumenge, quan es van confirmar els mals presagis al PSOE i es van posar números al desastre a Euskadi i Galícia, on els socialistes han estat superats pel partit morat, la possibilitat del congrés va agafar força en tots dos bàndols.

Dirigents propers a Sánchez reconeixien que caldrà "resoldre" les discrepàncies sobre el lideratge del partit, o el PSOE no es podrà recuperar electoralment. I confien que en aquesta batalla el líder del partit té guanyat el favor de la militància, perquè ha demostrat la seva fermesa contra el PP.

Mentrestant, els crítics asseguren que aquesta vegada sí que plantaran batalla a Ferraz, encara que en els últims dies reconeixien que un congrés immediat posa les coses difícils als que molts donen per segura contrincant de Sánchez, la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, per la immediatesa dels terminis.