El govern de Pedro Sánchez ha cedit a les hisendes forals del País Basc, i també a les de Navarra, la recaptació dels impostos temporals a la banca i les energètiques, i estudiarà la possibilitat que es converteixin en permanents, segons ha anunciat el diputat d'EH Bildu, Oscar Matute. En una roda de premsa al Congrés, Matute ha explicat que l'acord suposarà el vot positiu dels cinc diputats d'EH Bildu a la proposició de llei que regula aquests impostos i el dictamen dels quals es vota aquest dijous a la Comissió d'Afers Econòmics. Ha afegit que l'acord es limita al tema dels impostos i que no condiciona el vot afirmatiu d'EH Bildu als pressupostos del 2023, si bé "afavoreix que se segueixi negociant".

L'acord per als impostos a la banca i les energètiques estableix que en el termini de tres mesos s'adoptaran les competències i les capacitats fiscals que siguin necessàries perquè les hisendes forals puguin encarregar-se d'aquests gravàmens. A més, abans que s'acabi el 2024 el govern espanyol s'ha compromès a elaborar un informe per avaluar l'impacte que els impostos han tingut en la redistribució de la riquesa i per analitzar si es converteixen en impostos estructurals amb caràcter permanent. 

Concert favorable a Euskadi

Mentrestant, la Comissió Mixta del Concert Econòmic Basc ha aprovat aquest dijous la nova metodologia de quota per al quinquenni 2022-2026, que fixa la quota líquida provisional de l'any base en 1.472 milions d'euros -1.467 una vegada restada la compensació per Àlaba-, una quantitat molt similar a la desemborsada l'any passat. Es pot considerar un acord molt satisfactori per als interessos bascos, perquè no creix la factura dels diners que han de pagar a l'Estat. A més, han acordat la concertació i incorporació al concert de dues noves figures impositives de recent creació que entraran en vigor el pròxim 1 de gener: l'Impost Especial sobre els Envasos de Plàstic no Reutilitzables i l'Impost sobre el Dipòsit de Residus a Abocadors, la Incineració i la Coincineració de Residus; així com l'adaptació del concert econòmic basc als canvis introduïts a l'impost sobre els gasos fluorats d'efecte hivernacle.

Com han informat el Ministeri d'Hisenda i el conseller basc d'Economia i Hisenda, Pedro Azpiazu, tant la modificació del concert econòmic com l'aprovació de la nova metodologia de la quota s'hauran de tramitar a les Corts Generals com a projecte de llei -"en forma de lleis" d'article únic", segons ha precisat la representació basca.