El president espanyol, Pedro Sánchez, ha cantat victòria amb la covid aquest divendres, després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decretat la fi de l'emergència mundial, quan es compleixen més de 3 anys de pandèmia. "L'OMS ha decretat el final de l'emergència per la COVID. El meu record emocionat a les famílies que han perdut un ésser estimat. No oblidem la més gran de les lliçons: unitat i reforçament de la ciència i del nostre sistema nacional de salut. Entre tots ho hem aconseguit", ha assenyalat.

Segons dades del ministeri de Sanitat, en els tres anys de pandèmia han mort 120.700 persones a causa de la covid, de les quals 21.215 han estat a Madrid i 21.201 a Catalunya. Al País Valencià han mort 10.452 persones i a les Illes Balears 1.651. A Catalunya aquest mes d'abril encara han mort per la pandèmia 3 persones a la setmana, xifra que s'eleva a les 61 al conjunt de l'Estat. Actualment hi hauria 11.222 contagis nous notificats, dels quals 991 a Catalunya. 

 

Tot i que la malaltia no està completament erradicada, l'OMS ha decidit decretar el final de l'emergència mundial perquè s'ha produït una important reducció de casos greus i defuncions a escala global. Ho ha anunciat en roda de premsa el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, després que aquest dijous es reunís el comitè d'emergència de l'organisme per analitzar l'actual situació de la pandèmia, que en més de tres anys ha afectat almenys 765 milions de persones al món, i ha causat la mort d'uns 20 milions. "És amb molta esperança que declaro la fi de la covid-19 com una emergència sanitària mundial", ha afirmat. 

Amb tot, Adhanom ha advertit que això no vol dir que la covid s'hagi acabat, perquè el virus "encara està matant i continua canviant". "Aquest virus ha arribat per quedar-se i continua el risc que sorgeixin noves variants que provoquin nous augments de casos i morts", ha asseverat. En aquest sentit, el director de l'OMS ha afirmat que no dubtarà en "tornar a declarar l'emergència de la covid-19 si aquesta torna a posar en perill el món".

L'OMS ha assenyalat que cap país no ha de fer servir aquesta notícia per abaixar la vigilància i desmantellar els sistemes que ha construït o dir a la població que no s'ha de preocupar gens per la covid. "És el pitjor que podrien fer", ha afirmat Adhanom.

A la fotografia principal, Pedro Sánchez aquest divendres durant una visita a l'empresa John Deere de Getafe   EFE