A les dotze del migdia d'aquest dimecres de novembre ha començat la sessió d'investidura de Pedro Sánchez i minuts abans el candidat a la presidència ha arribat a la cambra baixa. Però per les fortes mesures de seguretat ha hagut d'entrar a l'edifici per la porta lateral, situada al carrer Zorrilla. Tant Sánchez com la resta de ministres del govern en funcions, que viuen la seva darrera setmana com a tal, han seguit aquest protocol, després que en les darreres setmanes, d'ençà que es va conèixer el pacte amb els partits independentistes per una llei d'amnistia a canvi del seu suport a la investidura, la dreta i ultradreta s'hagi organitzat diàriament en manifestacions davant la seu del PSOE al carrer Ferraz. Les organitzacions ultres que s'amaguen darrere de l'organització d'aquestes mobilitzacions, com ara Revuelta, havien animat els seus seguidors a traslladar aquestes protestes davant del Congrés dels Diputats durant aquest dimecres i dijous, fet que recordava l'assalt al Capitoli dels seguidors de Donald Trump el dia de Reis de 2021.

🔴 Investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Discurs, protestes i última hora al Congrés

Davant aquest risc, el Congrés ha quedat blindat amb més de 1.600 efectius, majoritàriament de seguretat ciutadana de les Unitats d'Intervenció Policial (UIP), que han tallat el trànsit a la popular Carrera de San Jerónimo madrilenya. A més, s'han fet controls policials a tots els accessos a peu als carrers del voltant de la cambra baixa, fet que ha sorprès els veïns i treballadors. Per això, ja estava prevista l'entrada per la porta lateral de Sánchez, on l'esperaven els periodistes, tot i que el candidat socialista no ha contestat a cap de les preguntes. Pel que fa a la resta de diputats, que no formen part del Consell de Ministres en funcions, han pogut escollir si entrar per la coneguda porta principal, amb els característics dos lleons, o seguir els passos de Sánchez. Davant els vídeos del candidat a la presidència del govern espanyol entrant per una porta lateral, les xarxes socials s'han omplert de missatges d'ultres que li retreien la seva "covardia" per amagar-se dels manifestants. 

Quan Rajoy va marxar per la porta del darrere 

Si Sánchez ha hagut d'entrar per la porta lateral al Congrés dels Diputats davant els riscos de seguretat, el seu predecessor al càrrec, va haver de sortir-ne en més d'una ocasió. Per exemple, el 2012, quan uns 200 funcionaris es van manifestar davant els lleons del Congrés durant les retallades, Mariano Rajoy es va veure obligat a emprar també la porta del carrer Zorrilla per abandonar l'edifici, ja que la Policia Nacional va fracassar en el seu intent de convèncer els manifestants perquè marxessin. La seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría va decidir seguir els seus passos. I l'últim cop que el gallec va sortir del Congrés com a president del govern espanyol també ho va fer per la porta del darrere, tot i que metafòricament, ja que va abandonar l'hemicicle a les 14 h per anar a dinar mentre al Congrés s'hi celebrava la moció de censura que va fer caure el seu Executiu. Va passar 10 hores en un restaurant a 10 minuts caminant de l'edifici, deixant una imatge històrica: la bossa de Sáenz de Santamaría ocupant el seu escó. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!