La celebració, el proper 6 de desembre, del 40è aniversari del referèndum que va aprovar la Constitució Espanyola del 1978 ha estat l’excusa per al Govern espanyol per blanquejar la Guerra Civil i la dictadura feixista que la va seguir durant més de quatre dècades.

En un vídeo carregat de sentimentalisme però també d’amnèsia històrica, es presenten dos homes centenaris que s’haurien enfrontat a la batalla de l’Ebre l’any 1938. Aprofitant la bonhomia que atorga l’edat, s’explica que un d’ells formava part del bàndol ‘nacional’ i l’altre del ‘republicà’, però es ven la tesi que gràcies a la Constitució ara poden parlar i ser amics.

El vídeo no inclou cap referència ni a la dictadura feixista que la va precedir ni a les circumstàncies excepcionals, amb amenaces militars constants, que van dur a l’aprovació de la Constitució, que va suposar, entre altres aspectes, acceptar la restauració de la monarquia borbònica -còmplice de la dictadura-, i el perdó dels criminals feixistes a canvi de l’amnistia dels presos polítics. Per no parlar de les fosses...