El president espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat en una entrevista al programa de La Sexta El objetivo, que l'independentisme faci autocrítica, i ha reiterat que la votació que planteja és sobre l'autogovern i no sobre l'autodeterminació. "Hi ha una minoria majoritària social que aposta per la independencia, però hi ha una majoria de catalans que no aposta per això. L'únic punt on s'uneixen els catalans en un 70-75% és el seu autogovern", ha assegurat. Sánchez ha atribuit l'actual majoria independentista al Parlament, estrictament "a la llei electoral". 

Sánchez ha evitat secundar l'opinió que va expressar el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, reiterada per la titular de Política autonómica, Meritxell Batet, en el sentit que seria millor que els presos polítics fossin alliberats. El president espanyol s'ha escudat en les obligacions del seu càrrec. "Hi ha ministres que han fet aquesta reflexió, com Borrell i Batet. Jo tinc una opinio però soc president del govern. I no puc fer un pronunciament sobre aquesta qüestió. Sempre defensaré els jutges, i la seva independència. He de ser molt més escrupulós en això. Respecto molt el treball de jutges i fiscals", ha indicat.

Sánchez ha valorat que ell i el govern català parlin de política, tot i que no estiguin d'acord amb el contingut. "Ja estem parlant de política, la política és prioritzar i si prioritzem el dialeg i la convivencia trobarem la solució", ha apuntat.

Segons el mandatari espanyol, el que ha passat a Catalunya és "una crisi política que s'haurà de resoldre amb una votació". Però ha deixat clar que no contempla cap referèndum sobre l'autodeterminació, sinó, en tot cas, estatutari.

Pel que fa a una possible convocatòria d'eleccions, el cap de l'executiu espanyol no ha descartat no avançar les eleccions generals en cas que "primi el conflicte i no l'acord" amb la seva relació amb la resta de forces polítiques. Sánchez ha vinculat així la duració del seu mandat a la capacitat del govern per tirar endavant els pressupostos amb 84 diputats. Tanmateix, ha assenyalat que actualment el Congrés "no compta amb una majoria que desitgi eleccions".

D'altra banda, ha defensat amb contundència la seva tesi acadèmica i ha denunciat la "difamació personal" que ha patit per part d'alguns mitjans, tot i que ha descartat interposar querelles. "Es va complir amb la llei, el tribunal és legal i la tesi la vaig escriure jo", ha sentenciat. A més, ha assegurat que es tracta d'un atac de l'oposició: "Estan muntant soroll amb la tesi perquè no poden fer oposició política", ha indicat.