"És a la mà de Puigdemont que no s'hagi d'aplicar el 155". Amb aquestes paraules, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha insistit que si el Govern no mou fitxa i tira pel dret amb la independència, no quedarà cap altre remei que fer ús de la Constitució després de la reunió amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Així ho ha dit des del Parlament europeu, on ha subratllat que si el president Carles Puigdemont decidís convocar eleccions com li demanava el govern espanyol "s'haurien d'acollir a la legislació espanyola" i ha recordat que, segons els seus plans, "s'obrirà el procés per la reforma constitucional d'aquí a sis mesos". Ara bé, el líder socialista no s'ha mullat gaire sobre com aplicar l'article 155. 

Sánchez ha defensat la mesura aferrissadament i l'ha emmarcat dins de la normalitat de la UE. "Estic convençut que qualsevol país europeu en una situació així, activaria el 155", ha exposat el líder dels socialistes. 

La pilota a Puigdemont

Sánchez, en la mateixa línia que el govern de Rajoy, ha apuntat que tota la responsabilitat de l'aplicació de l'article recau sobre el president Puigdemont. "Puigdemont té a les mans que no s'apliqui cap mesura per restablir l'autogovern", una idea sobre la qual ha insistit. En un intent de distanciar-se dels populars, ha assenyalat que el PSOE vol resoldre el problema "des de la política".

Les paraules del socialista arriben precisament en un dia en què els socialistes han fet un gest cap als populars: han retirat sine die la iniciativa parlamentària per reprovar la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, per la gestió sobre Catalunya.

El líder del PSOE ha volgut situar-se al costat de les institucions europees i expressar exactament el mateix punt de vista. Sánchez ha assenyalat que el cas català es tracta d'un "afer intern" de l'Estat espanyol i que, per tant, "s'ha de resoldre des del Congrés". 

Per acabar, el socialista ha tornat a reivindicar el seu compromís amb la reforma de la Constitució que va anunciar la setmana passada. "Volem que la Constitució del 2018 sigui la primera d'Europa en el segle XXI", ha expressat.