El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha decidit avançar la seva compareixença a les 11:00 hores des del Palau de la Moncloa per anunciar la decisió sobre el seu futur al capdavant del govern espanyol, després que decidís apartar-se'n durant cinc dies per reflexionar. La declaració institucional de Sánchez no acceptarà preguntes de periodistes, i aviva les especulacions sobre una possible dimissió. 

🔴 Pedro Sánchez es planteja dimitir, DIRECTE | Última hora de la seva compareixença

Sánchez va publicar dimecres a la tarda una carta adreçada a la ciutadania en la qual anunciava que anul·lava la seva agenda pública per reflexionar sobre si val la pena continuar al capdavant del govern espanyol. Des d'aquesta publicació, no se sap res més de Sánchez. Tant a la Moncloa com a Ferraz s'assegura que totes les opcions estan obertes i que es tracta d'una decisió personal, allunyada de qualsevol mena d'estratègia, després de la campanya d'"assetjament i enderrocament" que Sánchez considera que està patint per part del PP, Vox i mitjans i organitzacions de dreta i ultradreta, i que inclou atacs a la seva dona, Begoña Gómez. 

La persecució contra Begoña Gómez, el detonant per a Sánchez

El detonant de la decisió de Sánchez ha estat la denúncia presentada per l'organització Manos Limpias contra la seva dona, Begoña Gómez, per presumpte tràfic d'influències i corrupció en els negocis, a causa de les seves relacions amb empreses que han rebut fons públics. En una publicació per sorpresa al seu compte de X, Sánchez va afirmar "en un dia com avui i amb les notícies que he conegut, malgrat tot, continuo creient en la Justícia del meu país, en la seva autonomia i en la seva independència". Hores després, aquella mateixa tarda, va publicar la carta al seu compte de X.

En el text va denunciar una campanya contra ell i el seu entorn que fa mesos que es perpetra i va assenyalar directament els líders de PP i Vox Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal, als quals acusa de "sobreactuar". "En aquest atropellament tant greu com bast, tots dos són col·laboradors necessaris, juntament amb una galàxia digital ultradretana i l'organització Manos Limpias", va assenyalar. "En resum, es tracta d'una operació de persecució sistemàtica per terra, mar i aire per intentar fer-me defallir en el polític i en el personal atacant la meva dona", en la qual inclou la denúncia del PP davant l'Oficina de Conflictes d'Interès, les informacions periodístiques sobre la seva muller i ara la denúncia de Manos Limpias. El cap de l'Executiu va anunciar dimecres que es donava uns dies de reflexió per a meditar si valia la pena continuar i que seria aquest dilluns quan anunciaria la seva decisió. Ningú —cap ministre ni cap dirigent del PSOE, fins i tot del seu cercle més pròxim— no gosa augurar què passarà aquest dilluns, i tothom que s'hi ha pronunciat públicament coincideix que no es pot descartar res. La sensació que transmeten és que Sánchez va pensar a dimitir després de conèixer la denúncia contra la seva dona, però que, per a no actuar en calent, va decidir donar-se uns dies de reflexió, tal com va exposar en la seva carta a la ciutadania. 

Els escenaris de Pedro Sánchez

Els escenaris de Pedro Sánchez des de dimecres són diversos. En cas que decidís continuar sent president espanyol, el més comprensible seria sotmetre's a una qüestió de confiança per tal de posar punt final a aquesta crisi. O tornar a convocar unes eleccions generals, cosa que només podria ser factible a partir del 28 de juliol.  

Si Pedro Sánchez decideix dimitir, les seves funcions les hauria d'assumir provisionalment la vicepresidenta del govern espanyol, María Jesús Montero. El pas següent seria iniciar el procediment per a la investidura d'un nou president. És a dir, un candidat haurà de sotmetre's a una investidura i rebre la confiança de la cambra per ser investit president. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic