El 8-M fa una setmana que viu una prèvia mediàtica sense precedents. Els programes dediquen els seus continguts al Dia de la Dona i els polítics no perden l'ocasió per fer propaganda i interpretar el feminisme a la seva manera. Per triar i remenar. La línia de rostres més famosos se l'ha apropiada Podemos amb un vídeo on apareixen extriunfitos, com la concursant María, de l'edició anterior, actrius com Itziar Castro o presentadores com Elsa Ruiz. El lema que volen impulsar és que són dones "lliures" per "dir el que volen, tenir sexe, amor, ser fortes o fer el que et dona la gana".

 

Vídeo: Unidas Podemos

Els qui també han estat actius i s'han treballat la campanya són el Partit Popular, tot i que l'estètica és completament diferent: imatge cromada en tons marronosos i una sala pràcticament buida amb una butaca al mig i una tauleta on reposen dos testos amb flors seques. Per aquesta butaca desfilen les polítiques populars més destacades, com Cayetana Álvarez de Toledo, Ana Pastor, Andrea Levy o Isabel Díaz Ayuso, i totes defensen el lema Dona per damunt de tot. El que més sobta és el moment Cayetana lloant una rival política, Inés Arrimadas, i acaba barrejant l'empoderament femení amb l'independentisme per dir que Arrimadas "és una dona valenta que no ha naufragat davant dels atacs" independentistes.

 

Vídeo: PP

Més discrets han estat els socialistes del PSOE, que s'han gravat ells mateixos amb el típic joc de completar una frase inacabada. En aquest cas comencen dient: "Soc feminista perquè..." i justifiquen les raons per defensar aquest moviment. La majoria diuen que són feministes "perquè són socialistes", com ho argumenten el ministre de Transports, José Luis Ábalos, o l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín. En canvi, el secretari general del PSC, Miquel Iceta, se'n desmarca i es posa més profund: "Soc feminista perquè crec en la igualtat de dones i homes, entre totes les persones, entre tots els éssers humans. Una humanitat que menysprea la meitat està condemnada. En canvi, una humanitat capaç d'aprofitar el potencial de tots farà més llibertat".

 

Vídeo: @socialistes_cat

Vox tampoc passa per alt el feminisme, tot i que no s'atreveix ni a anomenar aquesta paraula ni tampoc a fer aparèixer el color lila representatiu d'aquest moviment. Com Cayetana quan defensa Arrimadas davant l'independentisme per ser dona, en el partit d'ultradreta, el nacionalisme també té un paper molt destacat. Reivindiquen "l'Espanya viva en un 8-M alternatiu" per rebel·lar-se "contra el supremacisme feminista". El paper de la dona en el vídeo acaba en un segon pla i es limiten a remarcar la unitat d'Espanya: "Treballarem tots els dies per fer d'Espanya un país que visqui en la concòrdia i no en la confrontació". Uns arguments que xoquen, ja que es presenten, ells mateixos, com una alternativa, i per tant, acaben esdevenint una confrontació.

 

Vídeo: VOX

Els qui menys hores han dedicat al 8-M són Ciutadans. S'han limitat a criticar el programa Operación Triunfo de TVE per portar feministes com Ana Pacheco de conferenciant a l'acadèmia dels concursants, però no han preparat cap acció viral. Amb uns simples cartells, anuncien trobades per parlar del paper de la dona i del que consideren que ha de ser l'autèntic "feminisme liberal".

Els partits independentistes han anunciat accions de suport al Dia de la Dona. Junts per Catalunya estarà present diumenge a la plaça Universitat de Barcelona i Esquerra ha publicat el que ells consideren que han de ser "els deu motius per ser feminista el 8-M i cada dia". De moment, i després de l'escàndol d'abusos sexuals de l'alcalde de la CUP a Argentona, Eudald Calvo, que l'ha portat a dimitir aquesta setmana, aquest partit ha optat pel silenci i no ha anunciat cap acció.