El portaveu econòmic del Partit Demòcrata al Congrés i secretari d’organització, Ferran Bel, ha descartat el vot a favor dels diputats del partit al projecte de pressupostos presentat pel PSOE i Podemos. “En la situació actual, si no canvia res, jo no veig possible que el PDeCAT pugui votar a favor dels pressupostos”, ha assegurat en roda de premsa. I ha afegit dues qüestions clau per al seu suport: que els pressupostos estiguin “enfocats en la situació dels presos i la possibilitat de decidir el futur d’aquest país”.

“El president Sánchez hauria de ser honest amb Catalunya i presentar una proposta concreta, però ara no estem en aquest escenari”, ha lamentat Bel. El diputat al Congrés també ha matisat que la proposta que faci el govern espanyol ha de ser “factible i assumible” i s’ha mostrat convençut que l’executiu de Sánchez té la competència de pactar un referèndum acordat per a Catalunya.

En aquest sentit, ha destacat la voluntat de diàleg per part del Partit Demòcrata: “Evidentment seurem a dialogar i el primer que posarem sobre la taula és la situació dels presos polítics. No hem de posar cap tipus de limitació al diàleg”.

Malgrat això, ha remarcat algunes declaracions de ministres espanyols en sentit contrari, com la portaveu del govern dient que l’1 d’octubre hi va haver fake news o quan el ministre Borrell exclou el president de la Generalitat d’una cimera internacional que es feia a Barcelona. “Si la senyora Calvo ha dit que a Escòcia no hi va haver un referèndum pactat, tothom entendrà el nostre posicionament”, ha justificat a manera d’exemple.