El PDeCAT no descarta la possibilitat d'un trencament intern arran de les diferències plantejades dins de la direcció per la forma com el president demòcrata, David Bonvehí, està conduint les negociacions per a la confluència amb JxCat. "Sempre que hi pot haver opcions contraposades, sempre hi ha riscos en un cantó o altre", ha admès el portaveu de la formació, Marc Solsona, en ser interrogat al respecte.

No només això, ha assegurat que estarien preparats per presentar-se en solitari a les eleccions en cas que acabin descarrilant les converses amb la Crida de Jordi Sànchez per a la confluència. "Som un partit polític. No seríem un bon partit polític si no estiguéssim preparats per concórrer a les eleccions. Estem preparats com a organització per poder concórrer", ha assegurat.

Solsona ha comparegut en roda de premsa per explicar l'agitada reunió de l'executiva del PDeCAT que aquest matí ha abordat l'estat de les negociacions amb la Crida i la proposta que han fet arribar els presos polítics, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn, junt amb el conseller a l'exili Lluís Puig.

Els presos i els exiliats han presentat aquesta proposta davant del risc de trencament de les converses entre PDeCAT i la Crida, i en ella aposten per crear un nou moviment polític sense quotes ni vetos i admetre la doble militància, la qual cosa permetria ajornar sis mesos el debat sobre la dissolució del partit. No obstant això, Bonvehí l'ha sotmès a votació de l'executiva on compta amb la majoria i ha quedat finalment rebutjada amb 15 vots a favor i cinc en contra, mentre que 3 membres de la direcció no han votat per considerar que no correspon prendre aquesta decisió a l'executiva. 

"No la compartim, per tant, ens emplacem a seguir la via negociadora", ha sentenciat Solsona, que ha contraposat aquest fet amb el vot unànim que s'ha registrat avui a l'executiva a favor de seguir amb les negociacions per a la confluència. Segon ha assegurat, el partit no comparteix ni la literalitat de la proposta ni el moment en què s'ha plantejat.

Marge per a l'entesa

En relació a les possibilitats que es pugui tancar un pacte per a la confluència, Solsona ha assegurat que el PDeCAT "vol un acord", que encara hi ha marge per a l'entesa, i que el partit ha sigut transparent i generós en la negociació amb la Crida, i ha intentat buscar encaixos i sumar diferents mirades. "Ho fem tot perquè volem que surti bé", ha argumentat.

El portaveu ha avançat que la direcció espera tancar una proposta com a resultat de les converses amb la Crida per presentar-la davant del consell nacional del partit. No ha concretat quan s’ha de celebrar la reunió del consell tot i que els consellers nacionals ja van ser informats fa un parell de setmanes que es prepara una convocatòria per a finals de juliol presencial i telemàtica.

En ser preguntat sobr el suport públic de Carles Puigdemont a la proposta dels presos i l'exili, s'ha limitat a afirmar que respecten que "totes les persones que formen part del PDeCAT puguin expressar-se". "Fa massa temps que se'ns intenta posar la llufa que el president Puigdemont i el PDeCAT no remem en la mateixa direcció", ha retret tillant les preguntes en aquest sentit de malicioses.