El PDeCAT tanca files amb el president, Quim Torra, en l'exigència del mediador per a la mesa de diàleg amb l'Estat. El portaveu demòcrata, Marc Solsona, ha subratllat que es tracta d'una decisió del Parlament en què aquest partit dona "absolut suport" a Torra.

"La figura del mediador es va aprovar al Parlament i el que fa el president Torra és elevar i atendre el que s'aprova al Parlament sense cap prejudici", ha assegurat Solsona, que ha posat l'accent en la necessitat d'acatar les ordres de la cambra catalana.

 

Això no obstant, el portaveu no ha volgut valorar si ha de continuar la mesa de diàleg si no hi ha acord al respecte ni si en aquest cas s'ha de convocar igualment la comissió bilateral Estat-Generalitat. Tot plegat correspon decidir-ho, segons ha dit, al president de la Generalitat.

Pel que fa la confluència entre PDeCAT i JxCat, ha advertit que el procés s'haurà de fer "en temps i forma" perquè aquesta formació, a través dels militants, pugui decidir els seus representants a la llista de les properes eleccions al Parlament.

En aquest objectiu ha exclòs, però, el nom de president a l'exili, Carles Puigdemont, el lideratge del qual considera indiscutible. "No ens apropiem de la seva figura ni volem que ningú se n'apropiï. És un lideratge de país al qual no volem posar cotilles administratives i que transcendeix l'àmbit del partit", ha argumentat, per assegurar que el debat del PDeCAT és sobre la resta de candidats.

Tot i que el PDeCAT encara no ha tancat de quina manera hauria de materialitzar el procés de confluència amb JxCat, el portaveu assegura que el partit té l'obligació d'aplicar "al màxim possible" el compromís que els simpatitzants puguin avalar els candidats. Això no obstant, ha assegurat que el partit encara no ha abordat com organitzarà al procés de ternes per concórrer a les eleccions. El que sí ha assegurat que no contempla el partit és no aprofitar la seva estructura per concórrer a les eleccions.

No ha avançat en quina situació estan aquestes converses per a la confluència amb JxCat, tot i que ha volgut diferenciar entre el que és la confluència de les organitzacions i com concórrer a les eleccions. Solsona ha recordat que els associats PDeCAT van decidir avançar en la confluència i que aquest procés s'està duent a terme parlant amb totes les parts, inclòs els presos i exiliats, i que un cop s'hagi tancat ho haurà de validar el partit.

El PDeCAT, que ha apel·lat els associats a què participin en l'acte organitzat pels exiliats a Perpinyà, ha iniciat la roda de premsa fent una crida a col·laborar en la caixa de solidaritat i informant que havien fet una apel·lació en aquest sentit als seus associats.