El PDeCAT torna a rellançar-se davant d'una possible repetició electoral al Parlament de Catalunya. El portaveu del partit i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha confirmat que es tornaran a presentar a les urnes: "Som un partit viu. El país necessita un govern que estigui al costat de la gent, les empreses i el teixit associatiu i productiu. Gent seriosa que centri el país, i ara això no hi és. Si hi ha noves eleccions, el PDeCAT hi serà".

A més, han fet aquest pas endavant abans de celebrar l'Assemblea del PDeCAT com a resposta al que consideren haver viscut aquest cap de setmana: "Es parla del repartiment de poders, d'una tàctica partidista i poca estratègia real del país. Aquests darrers dies s'han llançat una sèrie de retrets que no busquen un nou govern, sinó una campanya".

D'altra banda, Solsona considera que "no es tracta d'identificar el culpable d'anar a unes noves eleccions" ni "seguir amb una lògica lamentable de desconfiances que no genera estabilitat". A més, estan convençuts que "hi ha partit" per la seva banda i asseguren haver-ho notat amb les inscripcions i les esmenes rebudes. En paral·lel, l'estratègia política continua en la mateixa línia que la darrera campanya que van protagonitzar i situen la CUP com un dels eixos centrals del problema: "Tenim un país atrapat a nivell ideològic i de majories amb la CUP que suposa una paràlisi, una pèrdua d'oportunitats i una manca de liderats i referents".

El PDeCAT confia en la xarxa de territori que mantenen a Catalunya i anuncia canvis: "Si volem fer front a aquest canvi organitzatiu del partit, seria recomanable per explicar els projectes i què volen oferir els diferents candidats i candidates, obrir un debat. La direcció executiva ha demanat no votar l'executiva sinó la ponència i amb un temps suficient per poder executar un procés participatiu". Així doncs, en la propera Assemblea no es votaran les candidatures a la Direcció Nacional sinó que se separarà. Solsona insisteix: "Estem hiperactivats".

Darreres eleccions

La formació es va quedar a les portes de tenir representació al Parlament, ja que va obtenir un total de 77.059 vots i una representació del 2,72%, per la qual cosa no va arribar al 3% mínim que es requereix per poder tenir un escó. Ara bé, si s'haguessin presentat conjuntament amb JxCAT, aquesta coalició, segurament, hauria quedat en primer lloc per sobre el PSC i ERC, que els dos van obtenir 33 escons. Actualment, el PdeCAT té representació en unes 300 alcaldies, així com quatre diputats al Congrés. 

D'altra banda, PDeCAT s'obre a la possibilitat d'unir-se amb altres forces municipalistes per les pròximes eleccions del 2023 és una realitat que no descarten ara mateix. A més, el partit proposa recuperar la figura d'una secretaria general de caràcter executiu amb una presidència més representativa i institucional, i donar més poder al Consell Nacional per a facilitar la participació dels associats i adaptar-se millor a l'actualitat. El partit, que actualment presideix David Bonvehí, planteja una reestructuració que mantindria aquest lloc, però les seves funcions executives les assumiria el futur secretari general, i es crearien sis secretaries més.

Foto de portada: Àngels Chacón i Marc Solsona en una fotografia de recurs el passat mes de febrer.