La secretària general del PDeCAT, Àngels Chacón, ha criticat aquest dilluns que el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, rebutgi qualsevol negociació per intentar aconseguir un acord per presentar-se junts a les municipals, i ha demanat respecte a la seva formació.

En roda de premsa telemàtica, ha contrastat l'actitud de suma, diàleg i voluntat de negociar del seu partit amb la de Junts, que es nega "a arribar a acords amb el PDeCAT i altres partits, i vol anar per lliure".

"Són dues actituds molt contraposades, evidencien el que reclamem des de fa dies: el respecte al nostre partit, que es reconegui i no hi hagi aquesta voluntat ni d'eliminar-lo ni de menysprear-lo per part d'altres actors polítics", ha subratllat.

Per a Chacón, l'actitud de Sànchez evidencia "una voluntat de guanyar 10 a 0" i ha defensat que el respecte i el reconeixement mutu és un principi essencial per intentar abordar qualsevol tipus de negociació.

"Si no tenim aquest respecte i reconeixement, si no identifiquem a l'altra part com un actor polític, mala negociació i acords podem acabar tenint", ha advertit la secretària general del PDeCAT, que ha afegit que un exercici de democràcia és respectar els adversaris.

Remodelació de Pedro Sánchez

Per a Chacón, la remodelació del Govern evidencia la voluntat del president de l'Executiu, Pedro Sánchez, d'esgotar la legislatura, i que, malgrat governar en coalició amb Unidas Podemos, hi ha una part que és intocable.

També ha reclamat al govern espanyol que presenti les seves propostes i full de ruta per a Catalunya, en matèria de competències, finançament i per resoldre el conflicte català.

Fons de risc

També ha qualificat de "pedaç temporal" el fons de 10 milions d'euros que han de servir per cobrir les fiances que el Tribunal de Comptes exigeix a excàrrecs de la Generalitat per l'acció exterior exercida entre 2011 i 2017, i ha lamentat que no s'inclogui els afectats per la consulta del 9-N de 2014.

"Lamentem evidenciar que la Generalitat, amb aquesta proposta, deixa desemparats als que es veuen afectats en l'exercici dels seus càrrecs per aquestes demandes i fiances que se'ls estan demanant", ha assenyalat.

Chacón ha recordat que, en el cas dels afectats pel 9-N, ja hi ha una sentència del Tribunal de Comptes avalada pel Tribunal Suprem i s'està en fase d'execució, per la qual cosa no serveix un aval, amb la qual cosa "o es cobreix la multa i sanció que s'imposa, o s'embarguen els béns".

 

Imatge principal: La secretària general del PDeCAT, Àngels Chacón / Foto: ACN