Tensa disputa al Senat com a conseqüència de la formació de Govern, on el portaveu del PDeCAT Josep Lluís Cleries ha advertit Mariano Rajoy que Carles Puigdemont "ni claudica, ni es retira", per bé que el candidat oficial a la investidura sigui ara Jordi Sànchez, després que el Tribunal Constitucional es pronunciés preventivament en contra de la investidura a distància i això obligués el cap de llista de Junts per Catalunya a buscar un substitut. Rajoy ha insistit llavors que la condició per a oferir diàleg era formar un executiu català, però a base de "respectar la llei".

"Els candidats a president aquí els decideix un jutge" ha denunciat Cleries, sobre la sentència del TC i que Sànchez estigui a l'espera que el Tribunal Suprem es pronunciï per saber si pot sortir de presó per al ple del proper 12 de març. El senador demòcrata ha elevat el to més tard, quan ha parlat de "presos polítics", i llibertat d'expressió "amenaçada". Finalment, el portaveu del partit català s'ha burlat que Espanya hagués estat 10 mesos sense formar govern, i que ara el Partit Popular català amb 4 diputats "intentés" fer aquesta funció a Catalunya.

La qüestió és que Rajoy ha reconegut que amb aquesta escassa representació no es podia contribuir a una investidura, de manera que la pilota estava a la teulada dels independentistes. El president espanyol ha exigit "acabar amb l'espectacle" de les negociacions i propostes de candidats a presó o a l'estranger, alhora que ha denunciat que l'únic diàleg que li hauria oferit Puigdemont era el de "referèndum il·legal sí, o referèndum il·legal sí", a mode "d'imposició" i "victimisme". Per això, ha considerat que tan bon punt hi hagués nova Generalitat, es podia reprendre el diàleg.