El secretari d'organització del PDeCAT i diputat al Congrés, Ferran Bel, s'ha mostrat obert a no bloquejar l'inici de la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat, per "donar més temps" a una negociació amb la finalitat d'arribar a una "solució política" per a Catalunya.

En una entrevista amb l'agència Efe, Bel ha posat en valor la reunió del 20 de desembre a Barcelona entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, per intentar canalitzar el conflicte català. Després d'aquests contactes entre els dos governs, que continuaran al gener, "és evident que l'escenari és diferent del de fa tres o quatre setmanes", ha destacat.

Per això, el diputat del PDeCAT al Congrés considera que, per molt "incipient" que pugui ser la negociació, no és el moment de "tancar portes" a aquesta relació entre els dos executius.

Si bé ha puntualitzat que la previsió del PDeCAT de rebutjar els pressupostos en la votació final "no ha canviat" ara com ara, una altra cosa és que els comptes "s'hagin d'avortar des d'un primer moment", mentre hi ha "espais de negociació oberts" per més "remots" que puguin ser els eventuals acords.

Per "donar el màxim temps possible" a aquesta negociació que hauria de servir per "posar sobre la taula un esbós de solució política per a Catalunya", Bel s'ha inclinat per no presentar esmena a la totalitat als pressupostos generals de l'Estat, encara que ha aclarit que "la decisió no està presa", ja que encara no han tingut accés al projecte de comptes del govern espanyol per al 2019.

No a les esmenes a la totalitat

En tot cas, "no traïrem ningú si mantenim la nostra decisió final sobre els pressupostos al final de la tramitació, perquè donarem més temps a la negociació". El que sí que ja ha descartat és que el PDeCAT doni suport a les esmenes a la totalitat als pressupostos que previsiblement presentaran el PP i Ciutadans.

Superar el debat de totalitat garantiria entre un i dos mesos de tramitació parlamentària als pressupostos, abans d'arribar a la votació final al ple, i donaria marge temporal a la negociació entre el govern espanyol i Generalitat.