El PDeCAT està ja preparant el terreny per a la seva pròxima adhesió al Partit Demòcrata Europeu, un dels copresidents del qual, l'italià Francesco Rutelli, serà guardonat per una fundació vinculada als demòcrates catalans.

Després d'haver estat expulsat de la família liberal europea, en la qual havia hagut de conviure els últims anys amb Ciutadans, el PDeCAT ha iniciat ja contactes amb els demòcrates europeus a fi d'explorar la seva futura incorporació.

Aquesta operació de redefinició de l'espai ideològic del PDeCAT es produeix en ple debat sobre la seva integració a la Crida Nacional per la República, un nou partit transversal, impulsat per Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Quim Torra, que pretén transcendir les fronteres ideològiques de l'independentisme.

D'entrada, segons fonts demòcrates consultades per Efe, el patronat de la fundació Llibertat i Democràcia, que agrupa perfils liberals de la formació hereva de Convergència, ha acordat atorgar el premi Memorial Ramon Trias Fargas 2018 a Rutelli.

El guardó representa, segons les fonts consultades, un gest d'aproximació d'aquesta fundació a l'òrbita del PDeCAT -presidida per Jordi Xuclà i amb vocals com Marta Pascal, Jordi Baiget o Susanna Rivero-, per abonar el terreny de cara a la incorporació dels demòcrates catalans al Partit Demòcrata Europeu, del qual formen part, per exemple, el PNB i Coalició Canària.

El Partit Demòcrata Europeu està copresidit per Rutelli, exalcalde de Roma i exviceprimer ministre d'Itàlia, i el francès François Bayrou, i els seus eurodiputats es troben enquadrats, al costat dels liberals, en el grup de l'Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE). A aquest grup segueix adscrit l'eurodiputat Ramon Tremosa, tot i l'expulsió del PDeCAT de la família liberal europea.

Les converses per preparar el salt del PDeCAT dels liberals als demòcrates es van iniciar el mes de juliol passat a Roma, en vigílies de l'assemblea que va celebrar el partit al Palau de Congressos de Catalunya, en la que el seu llavors coordinadora general, Marta Pascal, es va veure apartada de la cúpula davant la pressió de, entre d'altres, l'expresident català Carles Puigdemont.

Ja en aquells primers contactes de juliol es va explorar l'escenari d'una sortida del PDeCAT del partit liberal europeu i la seva incorporació a la família demòcrata, una opció que es plantejarà a la reunió del consell executiu del Partit Demòcrata Europeu que se celebrarà a París del 7 al 8 de desembre.

El passat 27 d'octubre, els liberals europeus d'ALDE van aprovar expulsar de les seves files al PDeCAT a causa de les investigacions per corrupció que afectaven a la seva predecessora, Convergència, segons va explicar el responsable d'Economia i Ocupació de Ciutadans i vicepresident d'ALDE, Luis Garicano.