Els crítics del PDeCAT consideren ja gairebé inevitable presentar una candidatura alternativa per desbancar l'actual coordinadora del partit, Marta Pascal, durant l'assemblea general de la formació demòcrata convocada aquest cap de setmana. "Si Pascal presenta la candidatura, ens presentarem", assegura un membre d'aquest sector.

La decisió final s'haurà de concretar en reunions prèvies a l'assemblea que començarà aquesta tarda a Barcelona. L'alcalde de Molins, Joan Ramon Casals, apareix com el candidat que encapçalarà aquesta llista alternativa.

En el rerefons d'aquest pols hi ha les profundes diferències entre Pascal i el president Carles Puigdemont, que va quedar il·lustrada aquest dilluns amb la imatge de la coordinadora del PDeCAT ocupant les darreres files de l'acte de presentació de la Crida Nacional per la República després que al matí la direcció del partit havia evitat concreta la disposició a sumar-s'hi.

Dos dies després, dimecres, Puigdemont va expressar explícitament el malestar amb la direcció del PDeCAT durant una reunió a Hamburg en què van participar diferents alcaldes, entre els quals, els presidents de l'AMI i l'ACM, i on el president va deixar clar que abandonaria el partit si la direcció seguia en mans de Pascal. 

El motiu de la trobada no era parlar de l'assemblea i va ser precisament a preguntes d'un alcalde proper a la línia oficial del partit sobre la possibilitat de tancar el conflicte existent amb una ampliació de la direcció, quan Puigdemont va ser "molt explícit", segons fonts presents a la reunió, vinculant l'única sortida a la marxa de Pascal.

No era el primer cop que Puigdemont mostrava el seu malestar amb Pascal, però va sorprendre que ho fes en una reunió tan amplia i d'una forma tan directa.

Les darreres hores hi ha hagut intents des de diferents sectors de la formació per a evitar el xoc, en les quals hi han intervingut també els dirigents del partit empresonats al centre penitenciari de Lledoners. Però tot apunta que no serà possible i, fonts dels crítics, han assegurat a El Nacional que "el 90% de possibilitats" apunta a que hi haurà una candidatura alternativa si es manté Pascal.